Hírek

2016.11.23. 18:25

Az országgal együtt véget ér az aszfalt – Elkészül a zsirai elkerülő?

Zsira - Az ausztriai közútkezelő közlése szerint az idén ősszel, jövő tavasszal elkészül a korábban torzóként maradt zsirai elkerülő út locsmándi (Lutzmannsburg) része. Ezzel végre aszfaltos út köti majd össze a két szomszédos települést.

Tersztyánszky Krisztina

Nagy Ferdinánd, Zsira polgármestere megerősítette a hírt, hozzátéve, hivatalos értesítést még ők sem kaptak, csak az osztrák sajtóból szereztek tudomást a tervekről.

- Minket ez annyiban érint, hogy ha ez az út megépül, végre lesz egy hivatalos csatlakozási pontunk, amelyet 3,5 tonna alatti járművekkel használhatunk. Ennek nagyon örülnénk, mert jelenleg az autósok gyakran a Locsmándi utca végén levő kerékpáros átkelőt használják, ami illegális. Ráadásul az új átkelő külterületen lenne, ami talán csökkentené a Locsmándi utca leterheltségét.

Megkérdeztük Dorogi Árpád korábbi polgármestert is a „sehova sem vezető” elkerülő út történetéről.

- A zsirai önkormányzat európai uniós pályázatot adott be, amelybe belevettük a locsmándi és a nikitschi határátkelőhöz vezető út meg-építését és egy volt közút felújítását. A pályázatban partner volt a locsmándi önkormányzat is, azonban ők még az aláírás előtt kiszálltak a projektből. Döntésüket azzal indokolták, hogy nem szeretnék a hozzájárulásukat adni olyan úthoz, amelynek forgalmába nincs beleszólásuk. Inkább önkormányzati utat szerettek volna.

Együttműködő partnerként maradt a fürdővállalat és Nikitsch község. A beruházás zsirai részét 2011-ben átadtuk. Megépült a négy kilométeres út Nikitsch felé, amelynek osztrák oldalon van csatlakozása Sopron irányába, valamint a Zsirát elkerülő egy kilométeres szakasz a locsmándi határig.

Ennek egyelőre csak földúton van folytatása, de úgy látszik, szomszédainknál szemléletváltás történt, és most már ők is szeretnék az aszfaltos utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!