Hírek

2017.02.21. 19:10

Az osztrák joghurt jobban ízlett

Szombathely - Magunk jártunk utána, vajon tényleg finomabb-e az osztrák mogyorókrém, nápolyi és joghurt, mint az itthon kapható.

Tóth Kata

A Nébih laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatoknak vetett alá több mint húsz - osztrák és a magyar boltokban is kapható - azonos márkájú terméket. Az ellenőrzések azt igazolták, hogy egyes árucikkek itthon más összetételűek, többször gyengébb minőségűek is voltak.

A Nébih-vizsgálatban érintett prémium minőségű joghurtot, mogyorókrémet és nápolyit kóstoltunk. Három finnyás cicát pedig macskaeledel-tesztre hívtunk.

Prémium kategóriás egyik is, másik is, mégis zamatosabb az osztrák Fotó: Szendi Péter

Az epres joghurtok külsőre teljesen megegyezőnek tűntek, az alapcsomagolás 3,8 százalékos zsírtartalmat jelzett mind a magyar, mind az osztrák változatnál. A magyar doboz tetejére ragasztott kiegészítő címkén már csak 3,2 százalékos zsírtartalmat tüntettek fel. A gyümölcstartalomban nem volt különbség, a színben és az ízben annál inkább. A kinti termék íze teltebb volt, jobban emlékeztetett a valódi gyümölcsére, állagra krémesebb volt, színre sötétebb rózsaszínű. A magyar polcról származó színtelenebb és hígabb. Igaz, a szavatossági időben három nap különbséget találtunk, az osztrák joghurt javára.

A nápolyinál szigorú kritikusaink nem találtak eltérést: az ostya és a töltelék ugyanolyan szerkezetű volt a két termékben, miután kibontottuk a csomagolást. Elhittük a gyártó közleményét, miszerint termékeik minden ország számára ugyanazon receptúrával, azonos alapanyagokból és ugyanazon a gyártósoron készülnek. A kakaós mogyorókrémnél sem leltünk lényegi különbségre, sőt a magyar termékminta mintha lágyabb állagú lett volna az osztrákhoz képest. A cicákat prémium kategóriás, alutasakos junioreledellel kínáltuk, olyannal, amit Vas megyében is gyártanak. A két tasak tartalma a rányomtatott információk alapján megegyezett. Illatra, állagra ugyanazt kapták a macskák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!