Hírek

2017.01.19. 21:26

Az ötödik nem választható - Szakmai érettségi kötelező jelleggel

Szombathely - A szakgimnáziumokban most végez az első olyan évfolyam, amelyiknek már kötelező szakmai tantárgyból érettségizni.

Tóth Kata

A 2016. szeptember 1-jével szakgimnáziummá átalakuló szakközépiskolában a 2017. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban kell először kötelezően választandó szakmai vizsgatárgyból érettségi vizsgát tenni. Szakképzésben tanuló, idén májusban érettségiző fővárosi diákok nyílt levélben fordultak a döntéshozókhoz és a nyilvánossághoz. Tiltakoznak a szakmai érettségi kötelezővé tétele ellen. A Savaria szakgimnázium igazgatóhelyetteseit és tanulóit kérdeztük a témáról.

Kaszás Tímea és Simonné Sipos Andrea, az SZMSZC SavariaSzakgimnáziuma és Kollégiuma két igazgatóhelyettese

A szakmai érettségi kötelezővé tétele ellen tiltakozó diákok felesleges plusztehernek mondják a változtatást. Szerintük megnehezíti azoknak a dolgát, akik szakgimnáziumban tanulnak, de más irányban mennének tovább ahhoz képest, amelyen elindultak. Mást is kifogásolnak: az előző évekhez képest nehezedett a nyelvi érettségi is. Szerintük az is aggályos, hogy csak tavaly december végén derült ki, hogy pontosan miből és hogyan kell érettségizniük.

SZAKMAI ÉRETTSÉGI

Az SZMSZC Savaria Szakgimnáziuma és Kollégiuma két igazgatóhelyettese, Kaszás Tímea és Simonné Sipos Andrea tőlünk hall először a petícióról. Tény, hogy a májusi vizsgaidőszaktól kezdődően az ötödik tantárgy kötelező jelleggel egy ágazati szakmai érettségi tantárgy lesz náluk is, mondják. De a tavaly novemberi próbaérettségit ők már az előzetesen kiadott mintafeladatok és követelményrendszer alapján szervezték. A szakmai tárgy azoknak a tantárgyaknak a koncentrátuma, amit a diákok négy év alatt tanultak. Náluk ez a közlekedési, a kereskedelmi és a közlekedésgépészeti ismereteket jelenti. Választhatnak hatodik tantárgyat is a tanulók, ha a továbbtanuláshoz szükségük van rá, de ha a szakmai vizsgán nem mennek át, érettségi bizonyítványt nem kapnak. Az említett szakmai vizsgát közép- és emelt szinten is letehetik. Emelt szinten tantárgyi bizottság előtt, középszinten írásban és szóban, a saját iskolájában, szakmai tanárai előtt vizsgázik a diák. Az írásbeli központi, a szóbeli tételsort az intézmények a központi útmutatóknak megfelelően állítják össze. A Savariában a mai nappal be is fejezik ezeknek a megszerkesztését. A második félévük arról fog szólni, hogy ezek alapján felkészítsék a gyerekeket a szóbelire.

Kaszás Tímea és Bazsó Kitti a 12/A-ból. A végzős lány régóta tud az érettségit érintő változásokról. Az iskolában szeretne maradni ötödéven, OKJ-s logisztikai ügyintéző képzésen. Utána Győrbe készül, logisztikai mérnöki szakra. Vannak osztálytársai, akiknek probléma, hogy plusz egy tárgyból kell érettségizni, de kénytelenek beletörődni, mondja. Úgy látja, pont a nehezített érettségi miatt maradnak többen a szakmában

Az igazgatóhelyettesek tisztában vannak azzal, hogy ez nagy terhet ró a gyerekekre. Éppen ezért elébe mentek a dolgoknak. A 11. évfolyamosoknak májusban próbaérettségit szerveztek. Ezt ismételték tavaly ősszel, és célirányosan korrepetálásokat, felkészítő foglalkozásokat építettek rá. Persze könnyebb lett volna a felkészítés, ha a képzés kezdetekor pontosabban tudták volna a vizsgakövetelményeket, vallják be. Most az a cél, hogy sikeresek legyenek az érettségik. A jelentkezési határidő február 10. Négy osztályban 93 végzősük van. Nagy valószínűséggel a középszintet célozzák meg többen. Szakmát ezzel még nem kapnak a gyerekek, de ágazati besorolást már igen - bizonyos munkaköröket betölthetnek.

Fotó: Unger Tamás

KÖZISMERET

- A tavaszi vizsga-időszaktól minden általános érettségi tantárgy - magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika és választható idegen nyelv - vizsgaleírása és követelménye megváltozott. A kompetenciakészségekre kérdeznek rá a feladatok, de van, ahol több lexikai ismeretet kérnek számon, például történelemből. Az angol érettségi szerkezete, leírása lesz érvényes minden idegen nyelvre. A középszintű nyelvi érettségiből az A1, A2 típusú feladatok kikerülnek, B1 szintig vitték fel, nehezítették a középszintű nyelvi érettségit. Mintafeladatsorok két éve vannak a rendszerben, az órákon ezekre készülnek, gyakorolják a feladattípusokat. A tanároktól is nagy erőfeszítést igényel mindez. Nem lehet rutinból érettségiztetni. Segítség volt nekik, hogy minden tantárgyból szakmai felkészítést kaptak helyben az adott tárgy szaktanácsadóitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!