Hírek

2013.11.29. 15:15

Az őzek száma is nőtt

Megyei körkép - Vadgazdálkodási szempontból a gímszarvas, a vaddisznó, és az őz a meghatározó Magyarországon.

Kelemen Attila

Az őz a legkisebb testű, és egyben legnépesebb, hazánkban őshonos nagyvadfaj. Becsült állománya 2012. február végén 366 ezer egyedből állt, ami 7,4 százalékkal haladta meg az öt évvel korábbit (és 5,3-szerese volt az 1960. évi állománynak). Az őz rugalmasan alkalmazkodott a szántóföldi növénytermesztési technológia változásaihoz, ami kedvezett széles körű elterjedésének.

A legnagyobb számban az alföldi apróvadas területeken fordul elő, az országos állomány közel fele itt él. A nagyvadas tájakhoz tartozó megyékben különösen ahol összefüggő erdőségek vannak az őzállomány csökkent. 2008 és 2012 között több mint 450 ezer őzet ejtettek el a vadászok, a becsült állomány 28 százalékát. A kilövések aránya Vas, Nógrád, Zala és Veszprém megyében jóval az átlag felett (41 és 49 százalék között) alakult, Békésben, Hajdú-Biharban, Tolnában és Fejérben viszont 20 százalék alatt maradt, ami már jelentős alulhasznosítása az állománynak.

2008 és 2012 közötti időszakban az országban tízezer hektár termőterületen átlagosan 477 őz élt. A mutató értéke az Alföld négy apróvadas megyéjében, valamint Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében volt a legmagasabb, a dunántúli nagyvadas tájakhoz tartozó további hat megyében pedig az országos átlag alatt maradt.

A tízezer hektárra jutó őzek számát és a becsült állomány egyedszámát összehasonlítva a megyék sorrendje jelentősen eltér.

Vas megyében az őzek egyedszáma alacsonynak mondható (Grafika: Kelemen Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!