Hírek

2013.12.18. 14:45

Az utógondozás is fontos

Szombathely - A Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe idén - olvasóink segítségével - a Markusovszky kórház koraszülötteket ellátó centrumát szeretné támogatni.

Nagy Ildikó

- Egy 2013-ban elnyert uniós pályázatnak köszönhetően a perinatális intenzív centrumok műszerezettsége sokat javult. Ez a mi osztályunkra is vonatkozik, amit 2009-ben a kórház teljesen felújított, így elmondhatjuk, hogy azóta egy nagyon szép osztályon dolgozhatunk - jegyzi meg dr. Grasselly Magdolna, a Markosovszky kórház perinatális intenzív centrumának vezető főorvosasszonya.

- A túlélési eredményeink javulásában jelentős szerepet játszik a szülészeti osztály, valamint az osztályunkon dolgozó magasan kvalifikált nővérgárda és az itt dolgozó orvosok lelkismeretes munkája, de ennek ellenére kialakulhatnak súlyos idegrendszeri károsodások. Ezért is nagyon fontos a szülész és a neonatológus közötti párbeszéd és közös gondolkodás - teszi hozzá.

Az idegrendszeri károsodásokat korán kell felismerni, és akkor időben lehet kezelni. Sajnos lehetséges, hogy a hazaadáskor a gyermeknél még nem látnak idegrendszeri eltérést, viszont a későbbiekben jelentkeznek a maradványtünetek.

- Ezért nagyon fontos a koraszülöttek és az érett újszülöttek utógondozása. A gyermeki agy az első életévekben, de az első élethónapokban fogékony és képlékeny és sokkal inkább tanítható , mint a későbbi életévekben. Az utógondozás lehetőséget nyújt arra, hogy időben ismerjük fel a fejlődésben, a mozgásban való elmaradást, így időben tudjuk kezelni is őket.

Ha eltérést észlelnek az utógondozás során, akkor megkezdik a szükséges neurohabilitációs tréninget.

 

Dr. Grasselly Magdolna, a perinatális intenzív centrum vezető főorvosa azt mondja, az utógondozás lehetőséget nyújt arra, hogy időben felismerjék a fejlődésben és a mozgásban való elmaradást (Fotó: Szendi Péter)

 

- A tréning igazából egy tornát jelent, amely felhasználja a veleszületett reflexeket (ez a Katona-féle módszer). Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a munkánkat segítik a területen dolgozó védőnők és egy kiváló, országosan is egyedülálló korai fejlesztő központ. A korai fejlesztő központ 1995-ben alakult Horváth Róbert és munkatársai vezetésével. Előtte csak konduktív kezelés működött, de ez is nagyon sokat segített a sérült gyermekeken. A megalakulással gyógytornászok, konduktorok pedagógusok kezdték el munkájukat. A korai fejlesztő egészen az iskoláskor végéig segíti a gyermekeket és szüleiket - magyarázza a vezető főorvos.

Aki szeretne, most segíthet abban, hogy a koraszülöttek minél jobb ellátásban részesüljenek. Ehhez azonban az osztályon dolgozó orvosok és az ápolók szakértelmén és áldozatos, lelkiismeretes munkáján kívül műszerek is kellenek. A Pannon Lapok Társasága és a Vas Népe ezért úgy döntött, hogy idei jótékonysági akciója során a Markusovszky kórház koraszülöttek ellátását és utógondozását végző perinatális intenzív centrum javára gyűjt adományokat. Aki úgy dönt, hogy csatlakozni szeretne kezdeményezésünkhöz, az a 10300002-10583135-49020102-es számlaszámra fizetheti be adományát. Számlavezető bankunk az MKB Bank.

Kérjük, hogy utaláskor vagy befizetéskor a közlemény rovatban tüntessék fel: adomány.

Ne felejtsék, hogy sok kicsi sokra megy, és együtt sokat tehetünk a koraszülöttek esélyeinek növeléséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!