Hírek

2015.02.05. 13:16

B, mint Bokros Szombathelyen: konzervatív és liberális is

Sok érdeklődő vett részt a hamarosan egyesületté alakuló V, mint Vas facebook-csoport rendezvényén, ahol Bokros Lajost, Magyarország egykori MSZP-s pénzügyminiszterét, MDF-es Európa Parlamenti képviselőjét, a Modern Magyarország Mozgalom főpolgármester-jelöltjét látták vendégül.

Cseszkó Tamás

Számos egykori és jelenlegi képviselő döntött úgy szerda este, hogy a Tóvendéglő különtermét választja. A sorok között felfedeztük dr. Ipkovich György egykori polgármestert, Feiszt Györgyöt, aki korábban alpolgármesterként tevékenykedett, de a már leköszönt képviselők közül is többen ott voltak: Kővári Attila, Horváth György, Vargha Károly és Varga Tamás is. Persze nemcsak politikusok tették tiszteletüket, sok civilt látunk, akik inkább az idősebb generáció soraiból kerülnek ki.

Fotó: A szerző

Bokros Lajos közgazdász, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője, legutóbb Budapesten az ellenzéki többség által támogatott főpolgármester-jelölt láthatóan sok embert tud megmozgatni, jó háromnegyed ház volt. A moderátor Kupi Györgyi újságíró volt, aki rögtön azzal a kérdéssel indított, hogy mi is a Modern Magyarország Mozgalom alapvetése. Bokros Angela Merkel német kancellár minapi kijelentésével válaszolt:  keresztény, konzervatív és liberális, ilyen a MOMA is. A politikus leszögezte, e három fogalom hézagmentesen összeillik, ugyanakkor Magyarországon az eltorzított tudat nehezen érti meg mindezt. Szerinte bár a jelenlegi uralkodó párt azt állítja magáról, hogy konzervatív, ez mégsem igaz. - Nem szeretik a vállalkozókat, nem szeretik a tőkét, a tőkéseket, ezzel szemben az államot, az állami gondoskodást emelik fel - fogalmazta meg véleményét a magát jobboldali konzervatív párt vezetőjének aposztrofáló Bokros.

Mint mondta, örül az olyan kezdeményezéseknek, mint a V, mint Vas mozgalom, hiszen az államnak civil polgárokból kell szerveződnie.  - Ahol diktatúra van, ott előbb utóbb a közömbös emberek is felemelik a szavukat - mondta. Bokros meglátása szerint a liberalizmus nem politikai platform, sokkal inkább értékrend, amelynek át kell hatnia a demokráciát, ezért minden pártnak meg kellene egyeznie egy szabadságelvű, az emberi jogokat tiszteletben tartó minimumban. - Csak ezután jönnének a szakpolitikai kérdések - húzta alá. - Ha egy jó tündértől kérhetne három törvény visszavonását, melyik három lenne az? – szól a kérdés hozzá. - Az alkotmány helyreállítása, az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a sajtó és szólásszabadság - érkezett a válasz, majd Bokros még hozzátette, hogy meg kell szüntetni egyház és egyház között a különbségtételeket.

Az előadó szerint azért áll ilyen rosszul az ország gazdasága, mert az ország kormányzása is pocsék. - Én a kis állam kis méretű költségvetésosztásának vagyok a híve, az, hogy ennyiféle adót talált ki a kormány, azt tükrözi, nincs stratégiai elképzelés az adórendszerről. Bokros Lajos aláhúzta, a mozgalma nem teszi első helyre a szegénység elleni küzdelmet, ugyanakkor vannak elképzeléseik arról, hogyan lehetne enyhíteni azt. - Elosztani csak azt lehet, amit megtermeltünk, ezért fontosabb a munkahelyteremtés és a jó minőségű oktatás.

A rendezvény végén számos kérdéssel bombázták a politikust, Pakstól kezdve az önkormányzatiságon át egészen a Matolcsy György tervezte közgazdasági egyetemig sok minden szóba került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!