Hírek

2016.03.14. 13:04

Bajuszos kislányok Sárváron! – Huszár lett mindenki

Sárvár – Forradalmi előkészületnek hirdette a Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum a nemzeti bajuszösszemérést. Volt is bőven jelentkező: lelkes ovisok, iskolások és persze szülők, nagyszülők. Bajuszos huszár lett mindenkiből!

Bakos Ágnes

Fekete kartonpapírból készültek a huszáros bajuszok: íveltebb és teltebb kivitelben is készítették a szorgos gyerekek (szülők). Hozzá piros csákó, fekete simléderrel és persze a (biztonságos élű) fakard. Minden huszáros eszközt maguk készíthettek el a gyerekek és ütötték is lelkesen a szöget a kard markolatába, aztán szorosan fűzték rá a nemzeti színű szalagot. Ha minden kész volt, jöhetett az ütközet!

– Anya picit fogjad a kardom – a karforgatásban elfáradt Bozzay Zita bízta az édesanyjára a fegyverét, de szívesen pózoltak bátyjával, Zéténnyel az egykori magyar huszárok portréi között. Papírlapok mögé bújt szemlélődő iskolások és szülők töltötték be a huszárkiállítás termeit. Feladatlapokkal járták a múzeumot, hiszen bajuszvadászatot tartottak. A papíron 11 bajusz, minden formát és azok tulajdonosát is meg kellett találni a kiállításon. Huszáros kvízfeladat volt, sokan megoldották (volt, aki egy kis igazgatói segítséggel). Cserébe múzeumi ajándékokat kaptak a játékosok.

– Azért hétfőn rendeztük a programot, mert a március 15-i sárvári programkínálat egyébként is gazdag, nem akartuk túlzsúfolni a napot – mondta Takács Zoltán Bálint, a Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója. Kedden, a Nádasdy-vár udvarán kezdődik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulóján tartandó ünnepi megemlékezés, amelynek szónoka prof. dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója lesz. Közreműködnek a Sárvári Tinódi Gimnázium diákjai és a Sebő együttes, és „Pilvax kávéház” néven zenés időtöltésre várják az ünneplőket a művelődési központban.

Hétfő délelőtt sorban álltak az érdeklődők a kardkészítésnél, csákóragasztásnál és a történelem fegyverei között is.

– Érezhető a kardok súlyán is, hogy mikoriak – mutatta az érdeklődő kicsiknek és nagyoknak Szibler Gábor, a múzeum munkatársa. Elsősorban a kisfiúkat vonzották a pisztolyok, puskák, kardok, meg persze a különleges kiegészítő eszközök, mint a puskaportartó. Rendhagyó módon, ezúttal kézbe vehették a kiállított eszközöket a kis huszárok.

A mozgalmas ünnepi programnak tökéletes hátteret adott Magyarország egyetlen állandó huszárkiállítása, amely tavaly nyár óta látogatható. Romantikus huszársorsokat mutat be a tárlat, és elvezet a második világháború eseményeiig. De március 14-én az 184-49-es forradalom és szabadságharc eseményei voltak a középpontban. Meg persze a bajuszok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!