Hírek

2017.01.25. 19:01

Bemutatkoztak az ELTE karai - Programtervező informatikus alapszak is indul

Szombathely - Átalakul a SEK képzési kínálata - erről tartottak tájékoztatást az ELTE-karok részvételével a nyílt napon. Több százan látogattak a rendezvényre.

Tóth Kata

Nyílt napot tartott tegnap Szombathelyen a február 1-jétől az ELTE-hez csatlakozó Savaria Egyetemi Központ (SEK) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Több száz érdeklődő gyűlt össze 13 órára a SEK C épületének aulájában. A diákok, szülők, tanárok tájékoztatókat hallgathattak meg az ezévi felvételi szabályokról, a szombathelyi jelentkezési sajátosságokról, a felsőoktatás pénzügyi aspektusairól, majd közelebbről, a standoknál ismerkedhettek az ELTE-karok szombathelyi képzéseivel. A társadalomtudományi, a tanító- és óvóképző, a pedagógiai és pszichológiai, a természettudományi és a bölcsészettudományi karok átalakuló képzési kínálatáról részletes tájékoztatást adtak az egyes karok képviselői. Közben háttérbeszélgetések zajlottak oktatókkal, hallgatókkal, öregdiákokkal.

- Most már itt van az ELTE! - kezdte délelőtti sajtótájékoztatóját dr. Zentai László, az ELTE oktatási és tanulmányi ügyek rektorhelyettese, aki örömmel látta korábban az egyetem épületén a feliratot: Jön az ELTE!

A rektori vezetés többször járt már a városban. A fenntartó döntésére vártak, mostanra megtörtént a szerződés-aláírás, a hallgatók február 1-jétől az ELTE hallgatói. És hogy mit kínál az ELTE, és a SEK képzései hogyan illeszkednek az ELTE képzéseihez? Dr. Zentai Lászlón kívül dr. Cseszregi Tamás, az ELTE oktatási igazgatója és dr. Németh István, a SEK rektor helyettese beszéltek erről a sajtótájékoztatón.

KÉPZÉSI PORTFÓLIÓ

Közösen tervezte és alakította ki a SEK és az ELTE a képzési portfóliót. Átalakítását az országos szakstruktúra változása, a korábbi évek felvételi eredményei és az ELTE-integráció indokolták. Most először kínálnak olyan portfóliót, amelynek ipari és társadalmi jogosultsága van, mondta dr. Németh István, és hozzátette, folyamatosan dolgoznak a további alakításán. Bizonyos szakokat töröltek (kommunikáció és média, szociális munka) vagy átalakítottak, míg egyes területeken új képzések jelentek meg.

TANÁRKÉPZÉS

Aki általános iskolai tanár akar lenni, Szombathelyre jöjjön! - mondta dr. Németh István. Jó gyakorló háttér és biztos állás - ezeket ígérte. Olyan tanárképzési portfóliót implementálnak, amelyik teljes: egyes bölcsészet- és természettudományi alapképzéseket (matematika, fizika, kémia, környezettan, magyar, szlavisztika) nem hirdettek meg, ugyanakkor az ELTE-integrációnak köszönhetően a régióban eddig hiányként jelentkező fenti alapképzések közül a magyar, a matematika, a fizika és a kémia osztatlan tanár szakos formái elérhetővé válnak 2017-től szakpáros, valamint diplomások számára egyszakos formában is. A rövid ciklusú képzések is megjelennek, illetve megmaradnak. Ezek segítik a tanítók tanárrá, a tanárok középiskolai tanárokká való átképzését. Itt még nem teljes a paletta, de törekszenek rá.

IPAR 4.0

Bővül és teljessé lesz - hármas portfólió jelenik meg, a nyomában versenyképes tudással és diplomával. Szükség volt a gépészmérnökképzésre. A programtervező informatikus alapszak indításával megjelenik az informatikai képzés is. Ezzel évtizedes hiányt pótolnak - a környékbeli iparfejlesztés hívó szavára is reagálnak. A cél: az automatizálás és az ipari cégek Ipar 4.0-hoz való kapcsolódásának elősegítése. A műszaki menedzser már meglevő szak, ez lesz a harmadik ezen a képzési területen.

ÚJ TERÜLET

Gazdaságtudományi képzésekkel bővül a SEK képzési kínálata: gazdálkodási és menedzsment szak, valamint kereskedelem és marketing szak indul Szombathelyen nappali és levelező képzésben is. Ezeket az ELTE Társadalomtudományi Kara hirdeti meg a megyeszékhelyen. A turisztika akkreditálásával pedig készülnek - duális formában, a fürdőkkel együtt tervezik a közeljövőben. Hármas szakstruktúra állna rendelkezésre, plusz a hozzájuk kapcsolódó felsőoktatási szakképzések is.

OKTATÓI GÁRDA

Hat karhoz kerül a SEK oktatói állománya - az ELTE oktatóivá válnak. Ugyanaz a minőségbiztosítás, így ugyanazok a minőségi követelmények vonatkoznak az itteni, mint az ELTE-oktatókra. Türelmi idő - ötéves felkészülési periódus - áll rendelkezésre, hogy ezt elérjék. Van olyan képzés, amelynek személyi hátterét még fel kell felépíteni. Február 1. után ELTE-diplomát kapnak a hallgatók.

PÓTKÖTET

A szakokat, amelyeket az ELTE hoz Szombathelyre 2017-ben, a Felvételi tájékoztatónak a felvi.hu-n január 31-ig megjelenő hivatalos kiegészítésében már az ELTE karainál tüntetik fel (ahová az adott szak tartozik). A leendő hallgatóknak érdemes a jelentkezéssel megvárni a hivatalos kiegészítés megjelenését. Ebben lesz egy külön oldal, ahol összefoglalják a Szombathelyen induló képzéseket.

A SEK szakjait továbbra is az NYME karainál találják meg a jelentkezők, de ezek a karok integrálódnak majd az ELTE-be. A jelentkezéseket ezekre a képzésekre még az NYME-re adják be a jelentkezők, de szeptemberben már az ELTE-re iratkoznak be. Február 25-ig kell benyújtani a jelentkezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!