Hírek

2014.01.04. 17:36

Emlékek a vasfüggöny idejéből dokumentumfilmen

Kőszeg - Erdélyi János két részes dokumentumfilmjét mutatták be szombat délután a Jurisics várban. A vetítés díszvendége Pozsgay Imre egykori államminiszter, egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Farkas Eszter

Erdélyi János dokumentumfilmjét „A Nyomsávont” szombaton délután mutatták be a kőszegi Jurisics várban. A vetítésre rengeteg voltak kíváncsiak, a lovagterem zsúfolásig megtelt. Az esemény tervezett díszvendége Pozsgay Imre egykori államminiszter, egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a vetítésen. A rendezvényt Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődés Központ és Várszínház igazgatója nyitotta meg, aki felolvasta Pozsgay Imre levelét. Pozsgay sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudott részt venni az eseményen.

Ezt követően köszöntőt mondott Huber László Kőszeg polgármestere, aki visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még állt a vasfüggöny. Mint azt elmondta: nagyon örül annak, hogy egy olyan rendező filmjét nézhetik meg, aki Kőszegen él, és ekkora érdeklődés övezi az eseményt. Dárday István Kossuth-díjas rendező méltatta Erdélyi János munkásságát, valamint Pozsgay Imrét, akinek nagy szerepe volt a Társulás Stúdió létrehozásában. A beszédek után levetítették a kétrészes dokumentumfilmet, amelyben Kőszeg hegyaljától kezdve Felsőcsatárig szólaltak meg emberek és elevenítették fel azokat az időket, amikor még állt a vasfüggöny.


A dokumentumfilm vetítésére megtelt a Jurisics-vár lovagterme (Fotó: Ohr Tibor)

A film időben a határ elaknásításának kezdetétől a mai napig tart. A film igyekszik történelmileg pontos lenni, de elsősorban mégis történetekből építkezik. A dokumentumfilm a nyugati és a keleti blokk határán épült magyarországi vasfüggöny mentén lévő települések lakóinak életét mutatja be. Az emberek állandó zaklatás, ellenőrzés és szabadságukban való korlátozás közepette éltek. Hiteles szemtanúk vallanak a határsértésekről, így a filmben megszólalnak egykori határ-őrök, volt határőr tisztek, felderítők, de beszéltek olyanok is akik átjutottak – sikeres szökés után – a szabad világba.

A dokumentumfilm egy nagyon érdekes történetet is bemutat. Egy, a vasfüggönyön át nyugatra kiszökött sorállományú szolgálatos katonával elmentek a Vas megyei Und nevű faluba, ahol a szökése előtt élt. Bementek a kocsmába érdeklődni az egykori parancsnoka felől, aki egyszer csak minden értesítés nélkül, a stáb érkezése után nem sokkal megjelent a kocsmában. Ott élt ugyanis a faluban. A kamera előtt váltott szót váltott az egykori szökött beosztottjával. Elmondta, hogy a szökés után közvetlenül a tiszttársával üldözni kezdték a sorkatonát jó két kilométeren át, és el voltak szánva arra, hogy ha megtalálják, agyonlövik. Most pedig az élet újra összehozta őket egy kocsmában. A film bemutatójának szervezésében a Kőszegi Polgári Kaszinó is részt vett, ennek köszönhetően a filmnézés után közös eszem-iszom közben elevenítették fel az egykori emlékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!