Hírek

2016.05.13. 11:20

Béremelésért tüntettek a dolgozók – Ha nem lesz megegyezés, sztrájk lesz!

Szombathely - Sztrájkolni fognak az Luk dolgozói, ha május 23-án nem születik megállapodás a 12 százalékos béremelésről. 150 munkavállaló mondhat fel egyszerre, ha nem veszik vissza az elbocsátott szakszervezeti vezetőt.

Budai Dávid

Autós figyelmeztető demonstrációt tartott a Szombathelyi Autóalkatrészgyártó Dolgozók Független Szakszervezete (SZAKAD FSZ), a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas Megyei Képviselete és a VASAS Szakszervezet Nyugat-dunántúli Regionális Szervezete pénteken reggel az LuK Savaria Kft. előtt. A 36 autóval felvonuló mintegy hatvan tüntető jobb munkakörülményeket és magasabb béreket szeretne elérni. A szakszervezetek szerint a cég mintegy 3 ezer munkavallójából 2500-an támogatják törekvéseiket.


A szakszervezetek képviselői: Molnár Ákos, Seres Gábor, Jáki Tamás és Horváth Csaba hangsúlyozták, 12 százalékos összbéremelést szeretnének kiharcolni, valamint a túlórák és a hétvégi munkavégzések számát is csökkentenék. Úgy tudni, a cég egyelőre nem tett ajánlatot, ám keresik a megegyezést és kompromisszumot szeretnének. Ugyanakkor Jáki Tamás, a SZAKAD FSZ képviselője elmondta, 150 dolgozó felmondását helyezték ügyvédi letétbe, mivel szerintük mondvacsinált indokokra hivatkozva küldték el 17 év után a szakszervezet egyik vezetőjét. A lépéssel azt szeretnék elérni, hogy a cég vegye vissza az elbocsátott dolgozót.

Molnár Ákos szerint, mivel nagyon nagy a munkaerőhiány, ahhoz, hogy a cég hosszú távon megt tudja tartani az embereket, még a 12 százalékot meghaladó béremelést sem tartanák irreálisnak. Elhangzott, a szakszervezetek hajlandóak a végsőkig elmenni céljaik elérésének érdekében. Amennyiben május 23-án nem tudnak megállapodni a céggel, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak, de a későbbiekben sor kerülhet komolyabb munkabeszüntetésre is.

A cég tegnap kiadott egy közleményt, amelyben azt írják: „a Munkáltató és a szakszervezetek között létrejött titoktartási megállapodás értelmében nem áll módunkban tájékoztatást nyújtani."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!