Hírek

2014.05.11. 18:10

Berzsenyi születésnapján

Egyházashetye - Berzsenyi Dánielről, születésének 238. évfordulója (május 7.) alkalmából vasárnap délelőtt tartottak ünnepet az egyházashetyei emlékháznál.

Merklin Tímea

A rendezvény házigazdája mint mindig , Ambrus Lajos író volt, az idei ünnepi szónok pedig dr. Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle főszerkesztője, aki a vidék művelődéstörténeti karakteréről Berzsenyi Dániel és Felsőbüki Nagy Pál párhuzamos életútjáról és Berzsenyi időszerűségéről beszélt.

- Berzsenyi Dániel is a kiegyensúlyozott nyugat-dunántúli szellemkövete volt, melyet befolyásoltak, de el nem vakítottak a koreszmék. Megérintette a fölvilágosodás ész-kultusza, de a magyar vallásos líra egyik legszebb darabját, Fohászkodás című ódáját Kazinczy Ferenc nyomására sem volt hajlandó kihagyni verseinek gyűjteményéből - mondta. (A vers Zolnainé Nábrádi Gyöngyi előadásában el is hangzott.)

- Nemzetünk mai megosztott léthelyzetében, rohamos létszámbeli fogyatkozásának körülményei között Berzsenyit az egyik legidőszerűbb költőnek és gondolkodónak érzem fogalmazott az irodalomtörténész, és a költő Felsőbüki Nagy Pálhoz írt versét idézte: A derék nem fél az idők mohától, / A koporsóból kitör és eget kér; / S érdemét a jók, nemesek s jövendő / Századok áldják.

A rendezvényen vendégek voltak a Murakeresztúrról érkezett Zrínyi Kadétok, a 11-es Huszárok Hagyományőrző Bandériuma, a Zörej zenekar, a Hetyei Daloskör, a Sozzva Kvintett. Közel húsz koszorú került a költő szülőházára.

Czapári József és Deák Dominik Zrínyi kadétok koszorúznak, mögöttük Kovács Ferenc megyei elnök és Kerekes Ferenc Béla (Fotó: Horváth Csaba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!