Hírek

2009.09.02. 02:27

Beszámoló az önkormányzat gazdálkodásáról

Szentgotthárd - A képviselő-testület a legutóbbi ülésén tudomásul vette az önkormányzat félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót, s más témákkal is foglalkozott.

Szenkovits Péter

A város idei költségvetése - hasonlóan a korábbi évekéhez - igen szigorú gazdálkodást követel meg a képviselő-testülettől, állapítja meg a beszámoló. Függetlenül attól, hogy az önkormányzat költségvetésében megterveztek bizonyos feladatokat, azok teljesíthetőségének határt szabnak a ténylegesen realizált bevételek, valamint a vállalt kötelezettségek. 

A bevételek és kiadások eltérő ütemben történő jelentkezésén túl a második fél évben nehézségekkel kell küzdeni: az idei költségvetés tervezésekor, illetve a módosított előirányzatot figyelembe véve mintegy 344 millió működési célú hitellel számoltak, azonban az önkormányzati törvény alapján számított hitelképességi korlát miatt a júliusi hitelkeret felülvizsgálatát követően csak 275 millió forint folyószámlahitel igénybevételére van lehetőség (az előterjesztés készítésének időpontjában a hitelállomány hozzávetőleg 262 millió.)

A Chiron projekt keretében - a 2007. évi elszámolás alapján - az önkormányzatot megillető támogatásból még nem érkezett meg hét és fél millió forint. Az ingatlanok tervezett értékesítéséből csak az önkormányzati lakások értékesítésére tervezett bevétel (valamennyivel több mint húszmillió forint) nem realizálódott. Mivel jelentősebb bevételre ingatlanértékesítésből nem lehet számolni a második fél évben, illetve a 2010. március 15-éig terjedő időszakban, a szeptemberi adóbevételből kell nagyrészt finanszírozni a kiadásokat, természetesen a normatív állami támogatások mellett (amelyek a költségvetés kiadásaihoz képest igen alacsonyak), a második fél évben a fizetőképesség fenntartása igen komoly nehézséget fog jelenteni.

A második fél évben kell kifizetni az István király utca rekonstrukciójára az utolsó számlát (nyolc és fél millió forint), s szeptemberben kell letörleszteni az ehhez a beru- házáshoz kapcsolódó, még fennálló, mintegy 44 milliós hitelt (ez a hitel még CHF alapú, így pontos összeg csak a törlesztéskor érvényes árfolyam ismeretében tudható meg).

A képviselő-testület a költségvetésben a fürdő fejlesztéséhez, illetve üzemeltetéséhez tervezett százmillió forint terhére hatvanmillió forintos keretet nyújtott kölcsön formájában a Gotthard Therm Kft.-nek. E keretösszegből az üzemeltető kft. eddig csaknem 15 millió 700 ezer forintot vett igénybe júliusban és augusztusban. Mivel úgymond ezen az előirányzaton hozzávetőleg 44 millió 300 ezer forint kifizetéssel kell számolni, ennek fedezetét is biztosítani kell.

A testület leszögezte: továbbra is fontos a takarékos gazdálkodás szem előtt tartása. Előre nem tervezett kifizetéseket kizárólag tényleges bevételi forrás mellett lehet teljesíteni. A kötelezettségvállalások során a célszerűség, a hatékonyság és az eredményesség szempontjait kell szem előtt tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!