Hírek

2017.04.05. 18:40

Mindent elvittek a betörők, Erzsi néninek semmije sem maradt

Szombathely - Szörnyű pusztítást vittek véghez azok a betörők, akik azt használták ki, hogy az idős asszonynak kórházba kellett mennie. Erzsi néninek semmije sem maradt.

Budai Dávid

Amikor kórházba került, betörtek a 82 éves beteg asszonyhoz, és mindenét elvitték. Erzsi néni szomorú történetét ikertestvére, Nagy István mesélte el nekünk azért, hogy mindenki okuljon belőle. Erzsi néni legalább negyven éve a szombathelyi Sorok utca 16. szám alatt él. Az önkormányzati bérházban nagyon rosszak a körülmények, Erzsi néni lakásában sincs se fürdő, se mellékhelyiség. Testvére hosszú ideje próbálja rávenni arra, hogy menjen otthonba, hiszen ott biztonságban lenne és az ellátása is megoldódna. Erzsi néni ugyanis beteg, sokszor már a memóriája sem az igazi, és mindennek tetejében nagyon rosszul lát. Az idős asszony azonban ragaszkodott az önállóságához, és eddig valahogyan valóban el is látta magát.

- Úgy öt-hat évvel ezelőtt egyszer már rászedték a testvéremet - mesélte István bácsi -, bejött a lakásba három nő, azt mondták, az önkormányzattól érkeztek, majd elkérték a nyugdíjas-igazolványát, és kértek egy pohár vizet is. Amikor az asszony a vízzel volt elfoglalva, pillanatok alatt meglopták. A klasszikus módszerrel a csalók egyhavi nyugdíját szerezték meg Erzsi nénitől.

Nagy István elkeseredetten nézi a lakásban véghez vitt szörnyű és érthetetlen pusztítást. Erzsi néninek mindenét tönkretették a betörők
Fotó: Unger Tamás

- Meglátod, egyszer még rád törik az ajtót, mondtam neki mindig, de hajthatatlan volt, mindenáron maradni akart - idézte fel István bácsi egy korábbi vitáját testvérével. Pár héttel ezelőtt aztán megtörtént a baj, felfeszítették a zárat, és betörtek a lakásba. A tolvajok valószínűleg csak körbenéztek, vagy megzavarhatták őket, mindenesetre úgy tűnt, nem vittek el semmit - szerencsére Erzsi néni nem volt otthon.

Március 26-án, vasárnap István bácsi meglátogatta testvérét, és már gyanította, hogy valami nincsen rendben, mert úgy tűnt, mintha testvére zavart lett volna kissé. Másnap, hétfőn aztán az idős asszony olyan rosszul lett, hogy be kellett vinni a kórházba. Még aznap este - feltehetően éjfél körül - ismét behatoltak a lakásba, most az utca felől támadtak, betörték az ablakot, és bemásztak rajta. Ezúttal azonban nem siettek a tolvajok, és mindent elvittek. Nehéz leírni, hogy másnap milyen látvány fogadta a rokonokat, Erzsi néni minden holmija összehányva, a bútorok felborítva és összetörve, a kanapé felhasítva. Olyan szörnyű és érthetetlen pusztítást végeztek a lakásban, hogy arra nincsenek szavak. A tolvajok még a kályhát is átkutatták, hátha oda rejtette el a pénzt - mesélte István bácsi.

Ezt azonban senki nem tudja. Ugyan folyik a nyomozás, de egyelőre nincsenek meg a tolvajok, és ha meg is lesznek, hogyan lehetne bizonyítani, hogy mennyi pénzt vittek el, hiszen még maga Erzsi néni sem tudta, mennyi készpénzt tartott otthon. István bácsi elmesélte, évekkel ezelőtt, amikor a testvére nem találta a pénzét, hét rejtekhelyre bukkant a lakásban, egyenként 30-40 ezer forintos tételekkel, de azóta évek teltek el, és ki tudja, hogy az asszony hova rejtette a bankjegyeket. Az azonban biztos, hogy Erzsi néninek volt némi megtakarítása kevéske, 70 ezer forintos nyugdíjából is. Nagyon szerényen, takarékosan élt egész életében, így ami erejéből tellett, azt mindig összegyűjtötte. Most azonban minden elveszett. - Újra lehet kezdeni egy életet 82 évesen ezek után? - kérdezte István bácsi.

Nem lehet, így most már biztos, Erzsi néninek otthonba kell mennie. Egyrészt nincs is már hova hazamennie, másrészt féltik nagyon, hogy beigazolódik ikertestvére jóslata, és egyszer akkor törnek be hozzá, amikor ő is otthon lesz. Húsz évvel ezelőtt István bácsihoz is betörtek, mindenét elvitték neki is, ő akkor még talpra tudott állni, de attól tart, ikertestvére erre már képtelen lesz. István bácsi nem segítséget szeretne, inkább ő szeretne segíteni idős embereknek azzal, hogy felhívja a figyelmet: soha ne tartsák otthon a pénzüket, mert ha betörnek hozzájuk, mindenük odalehet egy pillanat alatt. Erzsi néni azóta is kórházban van. Bár testvére közölte vele a szomorú hírt, talán fel sem fogta, hogy jóformán mindenét elveszítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!