Hírek

2012.11.28. 16:15

Bezár a varroda, 64 ember marad munka nélkül

Hegyhátszentjakab - Decemberben bezár a Fiksz varróüzem, 64 ember marad munka nélkül. A német megrendelő közölte: nem tart igényt az általuk varrt munkaruhákra.

Nagy Ildikó

- A könnyeinket az utolsó napra tartogatjuk - szól ki Péter Zoltánné az egyik varrógép mögül, amikor azt kérdezem, hogy tudnak mosolyogva dolgozni most, hogy tudják, bezár a varroda.

Az üzem  1971 óta működik a 300 lelkes faluban, ahol a 64 dolgozójával a legnagyobb foglalkoztatónak számít. 

- Bérmunkát végzünk, munkaruhákat varrunk. Az egyik megrendelőnk három éve fújt visszavonulót, a német partnerünk november 24-én közölte, hogy nem tart igényt a munkánkra - mondja Molnár Tivadarné ügyvezető igazgató, aki viszont nem tudja visszatartani a könnyeit. Ő is érzi: a szalagnál, a gépek mögött ülő asszonyoknak nem sok esélyük van arra, hogy munkát találjanak a környéken.

 




Már tudják, hogy vége. Péter Zoltánné azt mondja, a könnyeiket az utolsó napra tartogatják  


- A válság elérte a német megrendelőt is. Ha kevesebb a munkás, kevesebb munkaruha kell. Hiába dolgozunk kifogástalanul, tőlünk keletebbre olcsóbb a bérmunka, ráadásul egy ideje  a sopronkőhidai börtönben is munkaruhákat varrnak, velük sem tudunk versenyezni - teszi hozzá.

Őszintén elmondja azt is, hogy a dolgozók végkielégítését és a felmondási időre járó pénzüket nem tudják kifizetni.

- Itt a géppark, azt el lehet adni, majd a felszámoló eldönti, mi lesz  - kesereg.

Kránicz Ferenc polgármester sem örül a hírnek, hiszen így a jelenlegi tíz mellett újabb húsz munkanélküli lesz a faluban. A többiek a környező településekről járnak ide.Az ügyvezető igazgató azt mondja, tárgyaltak a Styl vezetőivel, talán ők tudnak foglalkoztatni valamennyi embert. Ami  biztos: december 14-én elmegy az utolsó szállítmány. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!