Hírek

2016.06.09. 11:10

Bőben végre meglépték – nincs többet vasárnapi fűnyírás!

Bő – Pozitívan fogadta a lakosság az önkormányzat rendeletét a közösségi együttélésről. Egyszerűen fogalmazva ez azt is jelenti, hogy vasárnap tilos a fűnyírás.

Simán Klára

Nemrégiben a bői önkormányzat megtette azt, amire olyan sok más településen vágynak a kertes övezetekben lakók: kiegészítette a közösségi együttélésről szóló rendeletét, amelynek megszegése következményekkel jár. A rendelet tartalmazza azt is, hogy a hétvégén nem lehet nagy zajjal járó tevékenységet végezni a kertekben, üdülőövezetekben, például fűnyírózni vagy flexelni.

- Nagyon helyes, hogy az önkormányzat végre meghozta ezt a döntést – mondta Nagy Szabolcs vállalkozó. Neki már volt tapasztalata abban, hogy vasárnap kora reggel motorfűrész zajára ébredt. Márpedig heti hat nap munka után mindenkinek jár a pihenés – tette hozzá.

Fotó: Németh Tibor, Unger Tamás

- Ez a téma már közmeghallgatáson is többször előkerült – közölte Hajós Attila polgármester. Hozzátette, hogy a legfontosabb céljuk azzal, hogy két új pontot betettek a korábbi rendeletbe kiegészítésként az volt, hogy a falu üdülőövezeti jellegét erősítsék.

- Pár kilométerre van tőlünk Bükfürdő, onnét érkeznek szobát, apartmant kivenni olyan emberek, akik nyugalomra, pihenésre, netán gyógyulásra vágynak itt – tette hozzá a polgármester. - Csak a vasárnapokat és ünnepnapokat szabályoztuk a megszokottnál kicsit szigorúbban, hiszen a turizmus a település egyik tartópillére.

A szabályozás két új pontot tartalmaz. Egyrészt minden ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlanát határoló járdaszakasz, zöld sáv és árok teljes területének, valamint a tulajdonában álló ingatlan területének tisztán tartásáról és gyommentesítéséről, az ingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok olyan mértékű nyeséséről, hogy azok a közlekedést ne zavarják. Ugyanitt jelzik, hogy az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlanját határoló járdaszakasz síkosság-mentesítéséről is. Másrészt vasárnap és állami ünnepnapokon tilos jelentős zajt keltő munkák (fűnyírás, fűrészelés, motorfűrészelés, gyorsvágóval, köszörűvel és gépi fúróval folytatott tevékenység) végzése, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkákat. A polgármester azért jelezte, hogy van lehetőség kivételt tenni: külön kérésre, például építkezéskor elnézőbbek. Szerinte igencsak fontos, hogy a település képe, gondozottsága megmaradjon.

- Hozzánk elsősorban külföldiek jönnek pihenni, apartmanokat adunk ki nekik, és sajnos néha szóvá tették, hogy nagy a zaj – mondta Németh Antalné, aki hozzátette, hogy hétköznap rendszerint úgyis a büki fürdőben pihennek a vendégeik. Szerinte mindenkinek jobb, ha ilyenkor elvégzik a szokásos, hangos munkákat a falubeliek, így a fűnyírást is: így vasárnap az is tud pihenni, aki a hét többi napján dolgozik.

Hangsúlyozta, hogy a környéken a többség folyamatos műszakban végez gyári munkát, így (a munkaügyi szabályok értelmében) nekik bizony van több szabad hétköznapjuk is: ilyenkor el lehet végezni a szóba jöhető zajos, ám szükséges tevékenységeket. A háznál egyébként térkővel és szórt kaviccsal oldották meg, hogy a gyep gondozásával ne legyen gond: így is kifejezetten tetszetős az udvar.

Nagy Szabolcs szerint nem csak az üdülő vendégeknek tesz jót ez az egy napi csend és nyugalom, hanem annak is, aki ünnepnaponként szokott tevékenykedni: muszáj egy napot pihenni... Ő is hétköznap oldja meg a zajjal járó ház körüli teendőket.

- Ha gondot okoz egy-egy ingatlan tulajdonosának a szabályozás, szívesen segítünk: ha idős, beteg, vagy időszaki lakos valaki, akkor minimális díj ellenében az önkormányzat megoldja a rendeletben előírt munkálatokat – jelentette ki Hajós Attila. Bő önkormányzata nem szed olyan adót, amelyből azt finanszíroznák, hogy az előírt ingatlantulajdonosi munkálatokat átvállalja a falu – így a lakosságra hárulnak ezek a feladatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!