Hírek

2009.09.25. 04:08

Bohózat vagy dráma Szombathelyen? - Egymással versengő, rendkívüli közgyűlést javasló indítványok

Szombathely - Az új többség rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. Szeretnék, ha a testület még október 1. előtt összeülne, s akkor szavazhatnának a közgyűlés önfeloszlatásáról.

Angyal László

Marton Zsolt  frakcióvezető szerint a híresztelésekkel ellentétben egységesek a feloszlatás ügyében  

Közgyűlés helyett sajtótájékoztató kezdődött csütörtökön délelőtt  a városházán. A pulpitus előtt felsorakozott tizennégy képviselő, a közgyűlés új többsége. (A Pro Savaria Egyesület képviselője, dr. Prugberger Emil nem volt jelen. Gyógyít, de ő is aláírta az indítványt, hallottuk.) 

Marton Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kijelentette: a város polgármestere elhalasztotta a szeptemberi rendes közgyűlést október 2-ára, de nem a jobboldali képviselőket játszotta ki, hanem a szombathelyi polgárokat.
 
- A szabad választás lehetőségétől fosztotta meg a polgármester a szombathelyieket, hiszen  az új többség a közgyűlés feloszlatását indítványozta volna. Tavaly kimondtuk, hogy a város érdekében hajlandóak vagyunk együttműködni a kisebbségbe szorult baloldali városvezetéssel. Mindaddig, amíg nem veszélyeztetjük Szombathely érdekeit. Az elmúlt hónapok fejleményei alapján úgy ítéljük meg, nem folytatható az együttműködés. Dr. Ipkovich György az Országgyűlésben rendszeresen megszavazza az önkormányzatokat sújtó intézkedéseket, így méltatlanná vált Szombathely vezetésére.

Az új többség nem várakozik tétlenül: tizenöt képviselő aláírásával rendkívüli, október 1. előtt tartandó  közgyűlés összehívását kérik a polgármestertől, mert szeretnék feloszlatni a közgyűlést. 
 
Marton Zsolt így indokolta, miért vártak egy évet ezzel a lépéssel. 

- Az utolsó lehetőségnek  tartottuk az önfeloszlatást. Reménykedtünk abban, sikerül együtt vezetni a várost. Az utolsó hónapokban a nézetkülönbségből fakadó feszültségek egyre nagyobbak voltak, s más megoldás nem maradt a helyzet rendezésére.
 
A politikus leszögezte: a híresztelésekkel ellentétben feloszlatás kérdésében egységes az új többség, s egyben nyitottak is, vagyis várják a többi politikai erő csatlakozását kezdeményezésükhöz.
 
Világossá kell tenni, ki irányítja várost, kit terhel a kudarcokért a felelősség 

A felszólítás nyilvánvalóan a Együtt Szombathelyért Egyesületnek szólt, hiszen képviselőjük, dr. Gyimesi József többször indítványozta, de nem került napirendre a testület feloszlatásának javaslata. A városatya közleményt tett közzé. Az Együtt Szombathelyért Egyesület az elmúlt évben két alkalommal indítványozta a város közgyűlésében a közgyűlés feloszlatását, új választások kiírását. Az ESZE támogatta az új közgyűlési többség előterjesztéseit, de jelezte, hogy a többséget a választók hitelesíthetik megkérdőjelezhetetlen módon. Az egyesület elfogadhatatlannak tartja a mára kialakult kettős hatalmat, amelyet a baloldali polgármester és az alpolgármesterek, valamint a jobboldali közgyűlési többség képvisel. A választók előtt világossá kell tenni, hogy ki irányítja a várost, kit terhel a felelősség a kudarcokért, ezért felszólítja a város polgármesterét, hogy 2009. szeptember 30-ig tűzze napirendre a közgyűlés feloszlatására vonatkozó indítványt.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az MSZP és az SZDSZ már szerdán javasolta rendkívüli közgyűlés összehívását. Igaz, ők nem a feloszlatása miatt, hanem  ahogyan arról sajtótájékoztatón számolt be Németh Kálmán alpolgármester és dr. Nemény András frakcióvezető  "egy új szociális rendelet megalkotása, illetve a panelprogram folytatásának ügyében". 

A polgármester nem szeretne bohózatot

Dr. Szabó Gábor ( MDF) érdeklődésünkre elmondta, nem tartja  időszerűnek, ezért nem támogatja  a közgyűlés feloszlatását.    

Dr. Ipkovich György polgármester tegnap az Agora-pályázat ügyében járt a fővárosban. A polgármester érdeklődésünkre elmondta: a Fidesz ilyen nagy horderejű ügyről előzetesen nem tájékoztatta őt. 

- Nem hagyom, hogy bohózatba illő jelenetek játszódjanak Szombathelyen, egy év alatt három választást tartsunk. Dolgozni kell, nem viccelődni. 

A polgármester szerint felettébb érdekes, hogy a jobboldal éppen akkor áll elő az önfeloszlatással, amikor átalakítják a városi cégek rendszerét, s nyomatékos kérése ellenére nem készült egy ezzel kapcsolatos fontos, vagyoni jellegű szerződés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!