Hírek

2012.07.31. 05:19

Böjte Csaba neveltjeit üdültetik (fotókkal)

Nagymákfa - A dévai Szent Ferenc Alapítvány nevelt gyerekeinek egy csapatát üdültetik a nagymákfai turistaházban.

Merklin Tímea

Minden gyereknek jár, hogy gondtalanul eltöltsön egy hét vakációt erre gondoltak a szervezők, amikor meghívták Déváról Böjte Csaba testvér pártfogoltjainak egy kis csoportját. A nagymákfai turistaházban táboroznak egy hétig.

Példás civil összefogással, a szervezők partnercégei és a vasvári önkormányzat támogatásával valósul meg a tábor, az étkeztetés, a programok; a gyerekeket mindennap viszik kirándulni, hogy megismerjék egy kicsit Vas megyét. A Nyugat Rádió és az ISIS Rádió szervezésében a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 17 gyermeke és nevelőik július 25-től nyaralnak Nagymákfán.

 

A galériáért kattintson a képre!

Épp szalonnasütéshez készülődtek a gyerekek aznap este, mikor felkerestük őket. A napot Sárváron töltötték, az estéjükről, a finom falatokról a Nagymákfáért Egyesület gondoskodott.

- Tetszett a vár nagyon, a múzeum, de főleg a fürdőzés - mondta Roxi (16), a többiek pedig ráerősítettek. Jenő (15) a bújócskázást élvezte, Szilárd (10) a színes körcsúszdát. Luis (15) megemlíti, hogy a polgármesterrel is találkoztak, és még fagyizni is voltak.

- Holnap Balatonra megyünk, én leszek a kapitány - meséli Szasza, - vasárnap a vasvári templomban veszünk részt a misén.

Roxihoz nagyon bújik egy kislány, Anna, kiderül: nem édestestvérek, de egy családhoz tartoznak. Tünde az anyu-juk, ahogy itt többeknek is.

András Tünde lányos családot nevel a Szent Ferenc Alapítványnál: férjével él, két saját gyermekük mellett kilenc lány tartozik hozzájuk. Négy és fél éve nevelőnő. Már nyolc éve dolgozik viszont az alapítványnál Antal Hajnal, aki otthon fiúcsaládot nevel, tízből kettő a sajátja. Mikor egyedül maradt a gyerekeivel, úgy érezte, ebben a hivatásban tudna kiteljesedni. Mindketten ugyanazt mondják: ez nem munka, hanem életforma; pénzért nem lehet csinálni, csak szeretetből.

A gyerekek a mélyszegénységből kerülnek az alapítványhoz szülő, rokon kérésére. Kinek-kinek a napközis vagy a bentlakásos forma a segítség. 2600 gyerek tartozik az alapítvány szárnyai alá, körülbelül a fele olyan bentlakásos segítségben részesül. Déván két tömbházban helyezik el a szociális családokat, egy-egy nevelővel 8-10 gyereket.

- Vannak árvák, félárvák is, de a legtöbb szociális árva, vannak szülei, de évek óta nem látta őket vagy a szegénység vagy a nemtörődömség miatt - tudjuk meg Hajnaltól. - Nagyon ritka, 1-2 százalék, hogy a szülő talpra áll, munkát kap, rendezi az életét, és újra magához tudja venni a gyerekeit.


Az erdélyi gyerekeknek egyik nap a Petőfi Horgász Egyesület készített ételt, másnap a Nagymákfáért Egyesület. Szombaton a Balatonhoz utaztak, vasárnap és hétfőn a Vasvár környéki településeket és fürdőzésre alkalmas tavakat keresték fel. Hétfő este a Kardos László Általános Iskola állta a vacsorát. Adott ebédet a Vasvári Plébánia Karitasz Szervezete is. Az alapanyagokat a főzéshez a Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezete biztosította. Ezen kívül számos cég is a tiszteletreméltó kezdeményezés mellé állt. A fő szervező a vasvári H. Szalay Balázs volt, aki évek óta kijár Dévára, amint a szombathelyi Nemes Erika is. Így született a kapcsolat, ami idén már a gyerekek üdültetését is szolgálta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!