Hírek

2009.11.19. 14:14

Bölcskei: drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma

Napjainkra drasztikusan csökkent a vallásos emberek száma és eltűnt a korábbi különbség falu és város között - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a XIII. Zsinat negyedik ülésén, Balatonszárszón csütörtökön.

MTI

A püspök, összehasonlítva hazánk 1991-es vallási térképét a maival, kifejtette, ma már nem mondható, hogy a Magyarországon a kereszténység falusi jelenség.

Egyenletessé vált az eloszlás a vallásos emberek között a korosztályokat és a lakhelyüket tekintve is, de lényegesen és drasztikusan csökkent a hívők száma. A fiatalok körében végzett felmérések szerint  a 29 év alattiak közül egyre kevesebben járnak templomba. Ezek a tények sok kérdést vetnek fel, amelyekre meg kell próbálni megadni a választ - mondta a püspök. 

Örvendetes fordulatnak egyedül azt nevezte, hogy míg korábban az iskolázatlanok körében volt nagyobb az érdeklődés a vallás iránt, manapság minél iskolázottabb valaki, annál érdeklődőbbnek bizonyul. "Felkészült-e az egyház, hogy ezzel a réteggel szívvel és értelemmel közösséget tudjon alkotni?" - tette fel a kérdést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!