Hírek

2011.04.11. 18:42

Bolíviai-ügy: megkezdődött Tóásó Előd előzetes meghallgatása

A bolíviai Cochabamba városban hétfő délelőtt szigorú biztonsági intézkedések közepette megkezdődött az előzetes meghallgatás az ügyben, amelyben a néhai Eduardo Rózsa-Florest és társait, köztük Tóásó Elődöt, valamint további több mint harminc embert azzal vádol az ügyészség, hogy szeparatista csoportot hoztak létre a kormány és a demokrácia destabilizálásának, illetve polgárháború kirobbantásának céljából.

MTI

A bolíviai rendőrség közlése szerint elitkommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok már akkor azt állították, hogy "terrorista csoportot" számoltak fel, amely többek között Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Bolíviai sajtójelentések szerint Sacha Sergio Llorenti Soliz, a kormányzati ügyek minisztere azt állította a napokban, hogy a Rózsa-Flores vezette csoport húszmillió dollárt tervezett pusztító erejű fegyverek - mint például rakéták - megvásárlására fordítani a Bolívia kettészakítását szolgáló polgárháború kirobbantásának céljából. A vádirat szerint az érintettek már 2008 októbere óta tanulmányozták a bolíviai hadsereg mozgását több régióban, és fegyverarzenált halmoztak fel Santa Cruz városban. Itt tárolták azt a nagy erejű robbanóanyagot, amellyel meg akarták ölni Moralest és kormányának tagjait 2009 elején.

A közel két évig tartó nyomozás után Marcelo Soza, a vizsgálatot irányító ügyész elkészítette és benyújtotta a bíróságnak a vádiratokat. Rolando Sarmiento La Paz-i vizsgálóbíró a bolíviai törvények alapján március 30-án úgy döntött, hogy április 11-én az ország középső részén fekvő Cochabamba városban tartják az előzetes meghallgatást, amely a nyomozás lezárása és a tényleges bírósági eljárás megkezdése közötti közbülső szakasz.

Fernando Rivera, a kormányzati ügyek minisztériumának jogi ügyekben illetékes igazgatója közölte, hogy egy pontban még függőben van a vádirat, s erről az előzetes meghallgatáson kell döntést hozni.

A nyilvános és szóbeli meghallgatáson részt vesznek az ügyészség képviselői és a vádlottak védőikkel együtt. A felek meghallgatása után döntenek arról, hogy tárgyalási szakaszba kerülhet-e az ügy.

Sarmiento bíró szerint az előzetes meghallgatás több napig is elhúzódhat. Gerardo Prado, Tóásó és Tadic ügyvédje arra számít, hogy az ügy bonyolultsága miatt négy-öt napig is elhúzódhat az előzetes meghallgatás. 

Az ügyészség egyes források szerint 39, más források szerint 38 ember ellen emelt vádat, közülük azonban 16 - például Guido Nayar Parada volt belügyminiszter, Branko Marinkovic ellenzéki vezető, üzletember és Alejandro Melgar Pereira ügyvéd - külföldön bujkál, elsősorban az Egyesült Államokban és Brazíliában. A többi, különböző bolíviai börtönökben fogva tartott vádlottat - köztük a La Paz-i San Pedro börtönben raboskodó Tóásó Elődöt és Mario Tadic Astorgát - repülőgéppel szállították Cochabambába.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!