Hírek

2013.01.07. 14:45

Boltbezárási hullám Szombathely belvárosában

Szombathely - Alaposan átrendeződhet a belváros, sorra zárnak be az üzletek. Arra viszont alig számított valaki, hogy január elején olyan nagy boltok is lehúzzák a redőnyt, amelyek évtizededek óta meghatározták a városképet. Velük egy korszak is eltűnőben van.

Kozma Gábor

Szomorú a kép. Halomban állnak a polcokról leszedett könyvek a patinás szombathelyi Antikváriumban, amelynek jogelődje több mint 60 (!) esztendeje nyitott. Most vége, bezárnak. A könyvek olyan árván maradtak, mint az őszi falevelek a szélben. Nagy László verseskötete mellett vadászati enciklopédia hever, odébb a filléres könyvtár értékei: Balzac, Ady, Gorkij, Arany János. Várnak a végső dobozra.

- Nem kellenek már senkinek - sóhajt az ismert boltvezető, Németh Csaba, aki kénytelen volt a forgalom drasztikus visszaesése miatt lehúzni a redőnyt. Mint mondja, azért decemberben még kivetették rá a csaknem százezres építményadót. - Egyre kevesebben olvasnak, a fiatalok közül szinte már senki sem - hallom. Főiskolai tanár ismerősöm szerint a mai diákok többségének egy magyar nyelvű könyv kínaiul van. - Hat diákom közül egyik sem tud folyamatosan olvasni. Inkább bevállalják az egyest, csak ne kelljen könyvet kézbe venniük. Számukra ez egy idegen világ. Szomorú, hogy ide jutottunk - summázta.

Hosszú éveken át meghatározta a Király utca képét az orvosi műszereket árusító bolt, most eltűnik. Fotó: Benkő Sándor

Tény, hogy az Antikvárium bezárásával a belváros egyik meghatározó színfoltja tűnik el (állítólag táskabolt lesz a helyén). Ezzel egy korszak is végképp leáldozóban, a klasszikus polgári kultúrával, mentalitással együtt.

A Király utcában egyszerre két nagymúltú üzlet zárt be. Az egyik orvosi műszereket, a másik függönyöket árult. Sokakat meglepett a hír, miszerint húsbolt lesz az orvosi műszerek helyén. Már csak azért is, mert vagy négy méterre odébb már több mint húsz éve működik egy. Ezen bisztró vezetője nem kivánt nyilatkozni. Bár azt azért megjegyezte, hogy különösnek tartja a közvetlenül mellette feltűnő konkurenciát, amikor a Fő téren, sokkal jobb helyen is bérelhetne most üzletet. Ugyanis ott meg egy 40 éve működő élelmiszer üzlet adta fel, januárban már ki sem nyitott. Így az a fura helyzet állhat elő, hogy húsbolt lesz majd kettő is egymás mellett, de élelmiszerbolt egy sem a Fő téren. Mindemellett a Kőszegi utca torkolatánál két kisebb butik is bezárt. A mozival szemben már szintén régóta működő mini-presszó úgyszintén.

- Eddig bírtuk - summázta kérdésünkre a boltos hölgy.

A bezárási hullám révén számosan elveszítették munkahelyüket, közülük többen a szomszédos Ausztriában folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!