Hírek

2006.05.14. 15:41

Brassó megyei madárinfluenza-gócok "eredõje"

Bukarest (MTI) - A romániai Brassó megyében felfedezett madárinfluenza-gócok \"eredõje\" egy Feketehalmon (Codlea) mûködõ baromfinevelde, ahonnan az ország több megyéjébe is szállítottak vágott baromfit - derült ki a hétvégén napvilágot látott jelentésekbõl.

Mórocz Zsolt

Gheorghe Flutur mezõgazdasági miniszter vasárnap Brassóba utazott, ahol részt vett a fertõzések felfedezése nyomán tartott állategészségügyi válságtanácskozáson. Ezután a miniszter nyilatkozatában elmondta: A H5 vírust a Brassó megyei Huréz településen, Fogarason, valamint egy Feketehalmon mûködõ baromfineveldében azonosították az elsõ gyorstesztek alapján. A mintákat ezúttal is szaklaboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, hogy meggyõzõdjenek arról, vajon a vírusnak a rendkívül veszélyes H5N1 típusáról van-e szó.
Az elsõ hírek pénteken láttak napvilágot arról, hogy Hurézen két háztáji gazdaságban elpusztult tyúkok tetemébõl vett szövetmintákban kimutatták a madárinfluenza vírusát.

Miután a falut vesztegzár alá helyezték és elkezdték a több mint kétezer fõs baromfiállomány elpusztítását, kiderült: egy fogarasi baromfikereskedõtõl származtak a fertõzött állatok. A kereskedõ pedig a feketehalmon mûködõ baromfitenyésztõ állomásról szerezte be áruját, azt adta tovább nemcsak a hurézi gazdáknak, hanem a környék több más állattartójának.
A mezõgazdasági tárca vezetõje vasárnapi nyilatkozatában már arról számolt be, hogy a H5 vírust a feketehalmi Drakom Silva baromfi-tenyésztelepen is sikerült azonosítani, ahol mintegy 150 ezer szárnyast nevelnek. Mellette azonban van egy másik nevelde, ahol ugyancsak találtak elhullott állatokat, így gyaníthatóan ott is felütötte fejét a fertõzés. A két telepen összesen mintegy 340 ezer szárnyast nevelnek.

A miniszter elmondta: a feketehalmi tenyészetrõl az ország több megyéjébe is szállítottak állatorvosi vizsgálat és engedély nélkül vágott baromfit, így Vranceába, Prahovába és Kovásznába (más hírforrások szerint Marosba és Hargitába is). A már odaszállított, többnyire mélyhûtött csirkéket visszavonják az üzletek raktáraiból, legalábbis az érintettek azt állítják, hogy az áru még nem került forgalomba.
Flutur elrendelte a szükséges állatorvosi ellenõrzéseket, akárcsak a feketehalmi telep baromfiállományának megsemmisítését. Utasítást adott továbbá a fertõzött körzetek egészségügyi vesztegzár alá helyezésére és az utakon végrehajtandó fertõtlenítésekre. Vasárnap délutánig már elégettek hétezer szárnyast Hurézen, és Fogarason.
A DN 1 jelzésû országút Brassó és Fogaras közötti szakaszán hat szûrõállomást létesítettek a gépkocsik fertõtlenítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!