Hírek

2009.04.28. 02:28

Brit befektetők Vasban?

Szombathely - Nagy-Britannia nagykövete fe-leségével, valamint a nagykövetség belpolitikai és védelmi tanácsadójával tegnap délután megyénkbe látogatott.

Angyal László

A diplomáciai etikett ugyan megkívánta, de nagy szükség nem volt tolmácsra: Greg Dorey, Nagy-Britannia budapesti nagykövete meglehetősen jól beszéli nyelvünket, egyebek között ennek is köszönhető, hogy rendkívül kellemes légkörű volt a tegnap délutáni szombathelyi látogatása. A nagykövet a polgármesteri hivatalban Németh Kálmánnal, a város alpolgármesterével találkozott.

A megbeszélést követően a városvezető lapunknak beszámolt arról, hogy a mintegy negyvenperces udvariassági látogatás során először DVD-vetítéssel egybekötött tájékoztatást adott Szombathelyről a brit nagykövetnek és kíséretének, majd kötetlen beszélgetés következett.

Nem csupán formális volt ez a látogatás, hiszen a diplomata tájékoztatást kért és kapott arról, milyen területen látja szívesen a város a brit befektetőket. Főként az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatásban mutatkozó lehetőségek érdekelték a nagykövetet. A mai, válsággal terhelt időszakban különösen örvendetes, ha egy brit diplomata felkelti Szombathely iránt a külföldi befektetők figyelmét.

Az alpolgármester elmondta: Greg Dorey 2007 decemberében foglalta el budapesti állomáshelyét, azt megelőzően több Perzsa-öböl menti országban dolgozott. Magyarul azért beszél ilyen jól, mert a brit nagykövetségen 1989 és 1992 között teljesített már szolgálatot.

Greg Dorey és felesége, Alison Dorey, valamint Maróti Zsolt bel- és védelempolitikai tanácsadó a városháza után a megyeházára sietett, majd este hat órától a Művészetek Házában részt vett egy igazi skót kulturális esten, ahol Robert Burns születésének 250. évfordulójára emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!