Hírek

2013.01.31. 21:11

Büntetőjog: változik a törvény

Ismét több ponton változott a büntető törvénykönyv (btk.). Szigorítások és enyhítések egyaránt életbe léptek február 1-jétől. Nyáron jön a következő kör.

Rózsa Melinda

Lopás, okirattal visszaélés, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés az ezekre vonatkozó szabályok néhány szigorodott február 1-jétől. Ha az elkövető egyidejűleg közokiratot vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközt is elvesz, az már a lopás minősített esetének számít.

Vassné Dr. Szele Adrienne, a Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatott a változásokról. Fotó: Benkő Sándor

Vassné dr. Szele Adrienne ügyész, a Vas Megyei Fő-ügyészség sajtószóvivője dekriminalizációs rendelkezésekről is beszámolt: február 1-jétől nem bűncselekmény például a közszemérem megsértése (amely nem azonos a szeméremsértéssel). A közszemérem megsértése a szexuális termékek forgalmazásával kapcsolatos előírások súlyos megszegését jelentette. A szatírokra továbbra is két évig terjedő szabadságvesztés vár.

Kikerült a btk. hatálya alól több, a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmény, például a rossz minőségű termék forgalomba hozatalának egyik fordulata, miszerint aki a termék minőségének megállapítására vonatkozó szabályokat megszegte és ezzel lehetővé tette, hogy a termék a valóságosnál jobb minőségűként kerüljön a piacra, bűncselekményt követett el. Maga az ilyen jellegű forgalmazás továbbra is büntetendő.

Szintén kikerült a btk.-ból az árdrágítás és a vásárlók megkárosítása. Előbbi a hatósági áras termékekre vonatkozott, utóbbi pedig a hamis mérésre, számolásra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezután büntetlenül lehet ilyen cselekményeket elkövetni - hangsúlyozta Vassné dr. Szele Adrienne. A fogyasztóvédelem és a polgárjogi törvények ezután is biztosítják a vevők, fogyasztók jogi védelmét.

Febuár 1-jétől nem büntetőjogi tényállás a sajtórendészeti vétség, a beutazási és tartózkodási tilalom megsértése, a földmérési jel megrongálása, a határjelrongálás, a közérdekű bejelentő üldözése, a hamis statisztikai adatszolgáltatás (ez a szabálysértések közé került át), a hitelezési csalás és a gazdálkodó szervezet vezető állású személyének visszaélése sem, valamint kikerültek a btk.-ból a polgári szolgálatra vonatkozó tényállások.

A büntetőjogban átfogó változások lesznek július 1-jétől, amikor az új btk. életbe lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!