Hírek

2017.08.20. 06:49

Büszke-könnyes múltidézés – Pácsony 800 éves lett

Pácsony – Büszke nyolcszáz éves történetére a Hegyhát ékköve, Pácsony. A születésnapi ünnepségre összegyűltek az elszármazottak is és márványtáblát avattak a kultúrházon.

Bakos Ágnes

II. András király 1217-ben íratta össze a vasvári káptalan birtokait. Az oklevél Vas megye középkori történetének egyik legkorábbi részletes forrása, 15 település, köztük Pácsony első írásos említését tartalmazza – ezt, a bizonyítottan nyolcszáz éves történelmet ünnepelték szombaton Pácsonyban. Az ünnepi szentmisén felszentelték a jubileumra készült zászlót, aztán leleplezték a kerek évfordulónak emléket állító márványtáblát a kultúrházon. Megtelt a liget az épület előtt, ahol Nagy István polgármester idézte fel a falu történelmét, kezdve onnan, hogy az Árpád-korban katonai kísérő falu lehetett Pácsony. Beszámolt arról, hogy máig eredeti formájában látható az 1865-ös állomásépület, valamint arról is, milyen meghatározó volt a gépgyártás a faluban egészen a közelmúltig. Napjainkból az óvodáról beszélt Nagy István: 1994-től 2017-ig működött az ovi, hogy mi lesz a bezárt épületben, azt még nem tudni, kikérik a pácsonyiak véleményét. Büszkén idézte fel, hogy 1996-ban Vas megye legszebb faluja címet nyerte el Pácsony és töretlen a virágosítás a faluban. A jövőről is említést tett: mielőbb ki kell építeni a bicikliutat a vasútállomásig, nagy hiányosság a szennyvízcsatorna, az M9-es gyorsforgalmi út – sorolta a közeli és távolabbi jövő kihívásait, feladatait.

Fotó: Bakos Ágnes

Mintegy háromszázan élnek most Pácsonyban: sok elszármazott lett híres, neves a szakmájában, hivatásában, név szerint sorolta őket a polgármester. Amikor a büszkeség könnyei megakasztották a köszöntőt, a közönség tapssal segítette ki a szónokot. A legbüszkébbek talán Pusztai tanító úrra, akinek lánya, Kenéz Györgyné Pusztai Zsuzsanna is ott volt a jubileumi ünnepségen. Elmondta, hogy Kőszegről is figyeli a falut: a Vas Népe hasábjain keresztül követi, mi történik éppen Pácsonyban.

Fotó: Bakos Ágnes

A köszöntők után, mintha egész Vas megye (de még részben Zala is) Pácsonyt ünnepelte volna, hiszen a kulturális műsorsorban fellépett a jakabházi Parasztzenekar, a táplánszentkereszti citerazenekar, a szombathelyi Senior Ungaresca néptáncegyüttes, valamint Zalaegerszegről Jurina Beáta és Szilinyi Arnold operetténekesek.

Fotó: Bakos Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!