Hírek

2014.01.01. 16:05

Céljuk a fenntartható városüzemeltetés

Kőszeg - Az év utolsó napján is dolgoztak a város-üzemeltető kft. dolgozói, gyűjtötték a lakossági hulladékot, köztisztasági feladatokat láttak el. Milyen év elé néznek?

Némethy Mária

Kovács István, a Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetője is dolgozott az év utolsó napján. Arra kértük, összegezze, hogyan telt az év utolsó negyedéve a cégnél.

– Összesen 31 fő közmunkást foglalkoztattunk, decemberben iskolapadban töltötték az időt, de addig nagyon sokat tudtak segíteni nekünk. A jogelődökhöz képest egyharmadára csökkent a kft. tényleges dolgozóinak létszáma, ugyanakkor jóval több munkát követelő igényt támaszt a város. Néhányat említenék. A Táncsics Mihály utcai játszóteret rendben kell tartanunk, akárcsak a Bechtold látogatóközpontnál lévő játszóteret. Ezeken a helyeken korábban elegendő volt kétszer kaszálni egy évben, de most ennél jóval több munkát igényelnek. Virágosabb is lett a város, az év nagyobbik felében a virágágyások is gondoskodást igényelnek. Aztán egy nyilvános illemhely helyett jelenleg négy van Kőszegen, januártól lesz egy újabb is. Ezeket kétóránként folyamatosan takarítani szükséges, nyaranta egy ember nem lesz elegendő. A tisztiorvosi szolgálat nemrégiben ellenőrzést tartott, semmi gondot nem talált.

Lesz igazi telünk, arra hogyan vannak felkészülve?

– Talán sokan megköveznek érte, de egyáltalán nem hiányzik a hó. Nem tudunk megfelelni az elvárásoknak, a város minden pontján, a szűk hegyi utakon is takarítanunk kell. A Szabó-hegyen például sokan télen is fent laknak, a mentőnek, tűzoltónak alkalom adtán fel kell oda érnie. Mindezért nagyon nehéz feladat a hó eltakarítása.

Kovács Istvántól végül azt kérdeztem, milyen céges kívánsága van az új esztendőre?

– Abban reménykedek, lesz olyan pályázat, amelyik az eszközparkunk és a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztését lehetővé teszi, fenntarthatóvá a szolgáltatásainkat. Azt tudjuk, hogy 2014 végig nem lehet emelni a hulladékgyűjtés díját, de mivel a hulladék-udvarba lerakott minden hulladék kilója után három forintos járulékot kell befizetni, s ez majd emelkedik, 2015-től elkerülhetetlen lesz a díjak emelése. Záró gondolatként azt osztanám meg az olvasókkal: az önkormányzat vezetése is érzékeli, hogy nehezebb helyzetben dolgozunk, mint korábban. Érezzük is a támogatást, a megértésüket. A mi részünkről mindent megteszünk azért, hogy a város közterületei ne romoljanak, jó érzés legyen Kőszegen élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!