Hírek

2017.03.22. 16:15

Celldömölk az egyetlen hely, ahol bátran lemerészkedhetünk a vulkán gyomrába

Celldömölk - A legelvetemültebb látogató több mint öt órán át kalandozott a vulkán gyomrában, vagyis a Ság hegy lábánál álló Vulkánházban. Mágikus hely ez: a tapintható nyugalomban minden arról beszél, hogy a Föld belsejében folyton fortyogás van. Itt futottunk össze a tavasszal.

Ölbei Lívia

Söptei Eszter igazgatóval - éppen a látványos Etna-teremben
Fotó: Szendi Péter

"Van három vulkánom, azokat hetente kipucolom; mert azt is kipucolom, amelyik kialudt", mondja a kis herceg Saint-Exupery halhatatlan kis könyvében (Rónay György fordításában). A Ság hegy kialudt vulkán; tulajdonképpen alig nagyobb, mint amiről a kis herceg beszél, de szintén egyedülálló, nem is csak magyarországi vonatkozásban.

Amennyit rombolt rajta a 20. századi bányászat, annyit "tett is hozzá": ha nem bányászták volna ki a gyomrából a lehető legtöbb bazaltot - még jó, hogy a hegy kibírta -, akkor nem alakulhatott volna ki a "kráter", nem keletkezhetett volna a különböző földtani rétegeket föltáró "szabadtéri múzeum".

És minden bizonnyal nem épülhetett volna föl a hegy lábánál a "vulkán logikájára" alapozott, betonból és cortenacélból szerkesztett, négy éve átadott Vulkánház (Földes László tervezése), amely építészeti alkotásként is nemzetközi figyelmet keltett. "Egyedi, erős építészet, drága kincs", írta róla például Martinkó József.

Úgyhogy Celldömölk az a hely, ahol kétszer szállhatunk alá a vulkán gyomrába. Egyszer a most már nem egyszerűen látogatóközpontként, hanem közérdekű gyűjteményként (úton a múzeumi minősítés felé) működő Vulkánházban; egyszer pedig a karnyújtásnyira lévő Ság hegyen (lehetőleg túravezetővel, hogy még izgalmasabb legyen).

A Vulkánház termeiben minden, de minden kipróbálható - a vulkánkitörés is -; itt minden kiderül, amit a világ (a Föld és a Nap-rendszer; plusz a Kárpát-medence) vulkánjairól és a vulkanológiáról, erről az alig szátéves tudományról tudni érdemes.

"De a kialudt vulkán egyszer csak működni kezdhet - szólt közbe a kis herceg", amikor a földrajztudós azzal dicsekedett, hogy őt és kollégáit csak az örök, változatlan dolgok érdeklik. A kis herceg a Vulkánházban megértené, hogy a "múlékony" és az "örök" között nincs is olyan nagy különbség.

Söptei Eszter igazgató volt a kalauzunk a vulkán cortenacélból (mint a vörös magma) és betonból (mint a tufa) létrehozott nagy "modelljében". Ami kívülről az épület oldalán "lebegő" kockának tűnik, az belülről bemutatóterem. A felfedezőteremben vulkanológusruhát húzhat, vulkán- vagy gejzírkitörést idézhet elő a látogató. Külön terme van a most is működő Etnának, de a naprendszernek is. Ez az a hely, ahova vissza kell jönni




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!