Hírek

2016.05.23. 09:53

Ciklon hidegfrontja közeleg - Jégeső vethet véget a nyárias időnek Vas megyében

Szombathely - Elsőfokú, citromsárga jelű figyelmeztetést adott ki Vas megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat. A figyelmeztetés oka a várható heves zivatar, amellyel érkezik egy ciklon hidegfrontja.

Bakos Ágnes

Nyáriasan kezdődött május utolsó hete Szombathelyen: kevéssel csökkent 10 °C alá a hőmérséklet hajnalra, jelentette Pétervári Tibor szombathelyi meteorológiai észlelő. Nyári napot akkor jegyeznek fel hivatalosan, ha 25 °C felett alakul a napi maximum hőmérséklet – volt ilyenben részünk az elmúlt napokban, és hétfő délutánra is ez látszik. Egy nyugat-európai ciklon előoldalán érkezik a száraz, meleg levegő. Szinte zavartalan lesz a napsütés.Aztán ide fordul a hidegfront: félhavi csapadék hullhat Vas megyére néhány óra alatt – írja a figyelmeztető előrejelzés. Szombathelyen hetven milliméternyi a májusi havi átlagcsapadék, ennek nagy része már lehullott, az érkező hidegfronttal pedig 25-30 milliméternyi érkezhet. Kialakulhat felhőszakadás Vas megyében és heves zivatar is: nagyméretű jég vagy károkat okozó szél is kísérheti a frontot.

Nagyjából este hat órakor érkeznek az első záporok ide, a nyugati tájakra. A zivatarok kelet felé terjednek tovább, éjfélig nagyjából a Duna vonaláig fordulhat elő csapadék.

Hideget nem hoz a front: késő este 17-20 °C-ot mutatnak majd a hőmérők.

Kedden erősen felhős lesz az ég, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Főleg itt, Vas megyében lesz kiadós mennyiségű csapadék. Élénk, erős lesz a Dunántúlon az északnyugati szél. A hőmérők higanyszála nem mozdul sokat: a Dunántúlon 14 és 19 °C lesz kedden délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!