Hírek

2012.03.28. 10:51

Civil törvény és innovatív szociális gazdasági hálózat

A rászorulókon való segítés jegyében civil szervezetekről, önkéntességről, idősekről, hátrányos munkavállalókról szólnak a 16. szociális hét rendezvényei Szombathelyen.

Kiss Tamás-Varga Krisztina

A nyitónapon hagyományosan a határterületek szakemberei, civil szervezetek és az önkéntes munka szervezői tanácskoztak az evangélikus egyházközség szervezésében. Az idei aktualitás az új civil törvény volt. Dr. Jójárt Ágnes ügyvéd tartalmas előadásában a változásokról, elsősorban a közhasznú jogállás feltételeinek változásáról tájékoztatta az egybegyűlteket. A legtöbb kérdés akörül forgot: hogyan befolyásolja majd a ma még közhasznú szervezeteket az, hogy az új törvény kötelezővé teszi számukra a kettős könyvvitelt.

Szerdán a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat rednezvényén különböző, időskorúakat ellátó intézmények szakemberei számoltak be arról, hogyan lehet a megromlott egészségű, idős emberek napjait megtölteni hasznos, sikerélményt hozó tevékenyéggel.

Ugyancsak a Szociális Hét keretében a Kámoni Arborétum és Látógatóközpontban tartották az ISEDE-NET projekt záróeseményét. Az innovatív szociális gazdaság hálózatos fejlesztését megcélzó, olasz vezetésű együttműködés 2009-ben azzal a céllal indult, hogy a dél-kelet európai régióban is elősegítse a szociális gazdaság fejlődését, s hozzájáruljon egy, a szolidaritást is figyelembe vevő versenyképes munkaerőpiac kialakításához. A nagyszabású, mintegy 2,5 millió eurós gazdasági projekthez nyolc európai ország tizenkét szervezete csatlakozott, Magyarországot a szombathelyi Savaria Rehab-Team Nonprofit Kft. képviselte.
 
Szendi Zsuzsanna projektmenedzser szerint az ISEDE-NET együttműködés egyik legfontosabb eredménye a www.isede-net.eu címen elérhető honlap, amely a térség szakportáljaként kilenc nyelven teszi elérhetővé a tagok által megosztott információkat, a szociális gazdaság szereplői, illetve az ágazat iránt érdeklődő vállalkozók számára hasznos információkat.

A szociális hét rendezvényei csütörtökön és pénteken is folytatódnak. Csütörtökön tízkor az Egyházmegyei Karitásznál a kríziskezelésről tárgyalnak a szakemberek, háromkor pedig Reményik Lászlóval lesz író-olvasó találkozó a Berzsenyi könyvtárban. Pénteken kilenctől az evangélikus kápolnában a kamaszkorról esik szó.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!