Hírek

2014.02.07. 11:10

Csak átmeneti lesz a felmelegedés

Nem számít szokatlannak a mostani felmelegedés, tájékoztatott Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője.

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szövetség szombathelyi észlelője szerint februárban elfogadhatónak mondható az ilyen mértékű, a plusz 10 fok Celisust is elérő hirtelen enyhülés.

– 2004 ebből a szempontból kirívóbbnak volt tekinthető. Akkor ugyanis, február 5-én 20 fokot is mértek, míg 1999 februárjában a hőmérő higanyszála a 21 fokot is elérte. A mostani emelkedés tehát szokványosnak nevezhető. Noha a napokban öt-hat fokkal növekszik a hőmérséklet, a napos idő nem lesz tartós. Hamarosan újra nyirkos, párás időszak köszönt ránk – fogalmazott a szakember. .

– Az, hogy ki, milyen módon reagál az enyhülésre, személyektől is függ – teszi hozzá a meteorológus. – Általánosságban elmondható, hogy csökken a reakcióidő, ezért az autósoknak különösen figyelniük kell. Emellett fáradékonyság, vérnyomáscsökkenés is jelentkezhet. Ez utóbbi elsősorban az időseknél és a szívbetegeknél– mondja.

A hirtelen felmelegedés negatív hatásainak kivédése érdekében érdemes vitaminokkal erősíteni szervezetünket. Ezen kívül a mindennapi mozgásra is szánjunk időt, ennek hiánya ugyanis ronthat a közérzeten, és a tünetek erősebben jelentkezhetnek.

– A hozzáállás szintén sokat segíthet, igyekezzünk hát mindenben, így az időjárásban is meglátni a jót– int Pétervári Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!