Hírek

2010.11.12. 10:23

Csak jövőre adják át a kolozsvári Mátyás-szobrot

November végén vagy december elején fejezik be a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatait, a műalkotást várhatóan januárban vagy februárban adják át.

MTI

Kelemen Hunor román művelődési és műemlékvédelmi miniszter kolozsvári látogatásán, csütörtökön jelentette be, hogy az eredeti nyári, majd november végére módosított átadási határidő tovább csúszik.

A Transindex című kolozsvári hírportál beszámolója szerint a romániai magyar politikusnak Kolozsvárott a restauráló cég illetékese az átadást illetően pontos dátumot nem tudott mondani, mivel a hátralévő munkálatok menetét az időjárás is befolyásolhatja. 

Kelemen Hunor elmondta, hogy a szaktárca 1,5 millió lejjel kíván hozzájárulni a szoborcsoport restaurálási költségeihez.

A Kolozsvár főterén álló, Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoportot a tervek szerint november 27-én avatták volna újra, a felújítási munkálatok végeztével. A felújítás eredeti határideje 2010. július 22. volt. A szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-fele részben a román és a magyar állam fizeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!