Hírek

2013.12.08. 16:20

Csákányikkal ünnepelt a szentgotthárdi mozi

Szentgotthárd - Csákányi László színművész nevét vette fel a fennállásának századik évfordulóját ünneplő filmszínház. A névadó ünnepi gálaműsoron részt vett a művész két lánya, Csákányi Eszter és Zsuzsanna, valamint Koltai Róbert színész-rendező is.

Farkas Eszter

A színművész, Csákányi László utolsó játékfilmjének, a Koltai Róbert által rendezett Sose halunk meg című film a vetítésével kezdődött a szentgotthárdi mozi centenáriumi ünnepsége.

Tapssal fogadta a közönség szombaton este Csákányi László színművész lányait, Csákányi Esztert és Zsuzsannát, valamint Koltai Róbertet színész - rendezőt. A mozi zsúfolásig megtelt, hiszen a százéves filmszínház gálaműsorral és névadó ünnepséggel ünnepelte jubileumát. A névadó Csákányi László egykor a szentgotthárdi gimnázium tanulója volt, ezért vette fel a mozi a művész nevét. A szentgotthárdi mozi felépítését 1913-ban a helyi óragyár két alkalmazottja kezdeményezte, majd a filmszínházat az óragyári munkások saját kezűleg építették fel. A szentgotthárdi mozi az elmúlt száz évben folyamatosan működött, a nehézségek ellenére sem zárt be soha, így egyike annak a 12 magyarországi filmszínháznak amelyek évszázados múlttal rendelkeznek. Huszár Gábor polgármester beszédében visszatekintett a múltba, s elmesélte a közönségnek, hogy milyen kapcsolata volt a mozival, s milyen emlékei vannak. Így kiderült például az is, hogy a hátsó sorokban fel lehet emelni a karfát, míg elöl nem. Talán a lopott első csókokra tekintettel volt és van ez így. A polgármester szavai szerint nemrég 25 millió forintot fordítottak a 3D-s technika beszerzésére, így a moziban most is a legújabb, legnépszerűbb filmeket vetítik.

- A jövőre nézve is vannak tervek a mozival kapcsolatban. Szeretnénk színesíteni a filmszínház kulturális életét, polgári klubbal, előadói estekkel, galériával. A távolabbi jövőben pedig egy büfé, kávézó részt szeretnénk kialakítani a tetőre - hangsúlyozta Huszár Gábor.

V. Német Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: nem hiszem, hogy a mozi csak a filmvetítés helye lenne. A moziba járás egy esemény, itt pedig rengeteg dolgot lehet még csinálni.

A beszédeket követően levetítették a Gotthárd Televízió: Mozi 100 című riportfilmjét. Később Huszár Gábor adta át a képviselő testület elismerő díszoklevelét a mozi egész kollektívájának. A Vas Megyei Közgyűlés elismerő oklevelét Nagy Gábor adta át a mozi igazgatójának.

Az utolsó keringő című filmet is megtekinthette a közönség, amelyet Csákányi Lászlóval készítettek a Sose halunk meg forgatásán. Az akkor már súlyos beteg művész Deutsch bácsi szerepét alakította, és nem érhette meg a bemutatót. A betegsége ellenére is rendívül szórakoztató személyiség mutatkozott be a vásznon, a közönség dőlt a nevetéstől Csákányi László poénjaitól. Lánya, Csákányi Eszter, Kossuth és Jászai Mari díjas Érdemes művész, Koltai Róbert, Jászai Mari díjas Érdemes művész, filmrendező, Huszár Gábor polgármester közreműködésével a Jászai Mari díjas, Kiváló és Érdemes művész életéből nem ismert részleteket hallhatott a közönség. ,Így kiderült például az is, hogy a színművész nagyon dolgos és szigorú apa volt. Lányát idézve: elképesztő humora volt, mindig nevetetett. Ez a vérében volt. Csákányi Eszter egyébként könnyeit nyeldesve köszönte meg, hogy az édesapjáról nevezték el a filmszínházat. Mint azt elmondta: apu biztosan nagyon boldog lenne, de egy - két fricskát azért beszúrna.

Csákányi Eszter az est végén elénekelte az édesapja által olyan sokszor előadott és népszerűsített dalt, a Doktor urat, valamint a Mukit. A mozi előterében pedig Csákányi László két leánya, Eszter és Zsuzsanna leleplezte a színművészről készült nagyméretű fotót. Majd mindenki az utcára ment, s az ünneplő közönség együtt nézte meg a filmszínház új kivilágítását. A főbejárat fölé pedig Csákányi László nevét is kiírták.

A születésnap ezzel nem ért véget, vasárnap 9 órától Múlt, jelen és jövő a százon túliak társaságában címmel konferencia beszélgetés volt, továbbá országos szintű szakmai szervezetek, valamint az ország legalább 100 éves filmszínházainak képviselőivel. A délelőtti program előadói: Török Gábor, Csuk Ferenc, Talabér Ernő, dr. Frank Róza, Mayer Rudolf voltak. Közönségprogrammal is várták az érdeklődőket a moziban. Vasárnap  száz forintért lehetett filmeket nézni.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!