Alsóújlak

2015.02.18. 10:49

Csaknem tízméteres gátat építettek a hódok Alsóújlaknál

Alsóújlak – A falu Herpenyő nevű kis patakján a napokban egy nagyméretű gátat építettek a hódok, mellyel elárasztják a környező telkeket, szerencsére károkat nem okozva.

Vincze Bence

A Magyarországon ritka jelenségről és a védett állatokról beszélgettünk a polgármesterrel, aki semmi esetben sem szeretné megzavarni a helyi hódközösség nyugalmát. Már lassan két éve folyamatosan megjelenő hódgátakra vagy esetleg egy-egy kisebb, megcsupaszított erdőrészre figyelhetnek fel az alsóújlaki lakosok. A tavaly nagy pusztítással érkező árvíz után senki sem számított a maradásukra, viszont ők ismét felbukkantak, és sokkal nagyobb erővel nekivágva, egy csaknem tízméteres gáttal zárták el a falu végi kis patakocskát.

Németh Tibor polgármester a hódok birodalmát mutatja Fotó: A szerző

Németh Tibor polgármester elmondta, hogy soha ekkora vízállás nem volt megfigyelhető a területen, néhol a patak már a medréből is kilép és elárasztja a telkeket. A hódok szerencséjükre jól gondolkodtak, és egy önkormányzati területen telepedtek le, amelyen semmiféle művelés nem folyik, tehát nagyobb károkat nem okoznak, csak néhány helyen kisebb erdőritkítást végeznek. A védett állatok ellen – természetvédők tanácsára – nem terveznek súlyosabban védekezni, mivel ha riasztóanyagal kennék be a fákat, akkor azzal csupán annyit érnének el, hogy odébb állnának néhány száz méterrel, ahol viszont nagyobb károkat okozhatnak, így a mostani helyzet – amennyiben nem változik – mind a két fél számára kedvező marad. A későbbiekben tervezi a falu vezetősége, hogy esetleg kamerákkal vagy személyesen jobban megfigyelik majd a hódokat és a tevékenységüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!