Hírek

2015.07.22. 15:37

Csatározás felsőfokon: Hasonló esélyekkel indulnak, de csak egy győztes lehet

Felsőcsatár – Ismét polgármestert választ a kettészakadt falu. Szoros verseny ígérkezik, hiszen mindkét jelöltet a fél falu támogatja. A választás hajrájában a két jelölttel beszélgettünk.

Budai Dávid

A piros sarokban Lendvai Gábor, a kék sarokban Kratochvill Attila. Az egykori és a jelenlegi polgármester vasárnap ismét ringbe száll, hogy eldöntsék, ki vezesse a jövőben a 480 lelkes települést. Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a képviselőtestület április 29-én feloszlatta magát. Ahhoz pedig, hogy megérthessük, hogyan jutott idáig a képviselőtestület, vissza kell mennünk egészen 2014 októberéig. Az addig két cikluson keresztül regnáló polgármester Kratochvill Attila kilenc szavazattal veszített Lendvai Gáborral szemben. Az akkor felálló képviselőtestület azonban olyannyira nem tudott együttműködni a frissen megválasztott polgármesterükkel, hogy gyakorlatilag ellehetetlenült az önkormányzat működése, és ami még rosszabb, ezzel párhuzamosan a falu is kettészakadt, a hírek szerint van rá példa, hogy már családon belül is megjelent a széthúzás.

Kratochvill Attila nyolc évig, Lendvai Gábor fél évig volt polgármester a faluban. Vasárnap végre kiderül, ki folytathatja. Fotó: Unger Tamás

A vasárnapi választáson nagy a tét, mivel az őszi önkormányzati választásokkal ellentétben most nem négy, hanem csak kettő jelölt indul a polgármesteri székért. Az izgalmakat fokozza, hogy simán elképzelhető, hogy ugyanaz történik mint ősszel, vagyis, hogy a megválasztott képviselőtestület nem a győztes polgármestert támogatja. Amennyiben így lesz, akkor a vasárnapi választás teljesen hiábavaló lesz, hiszen ismét feláll egy működésképtelen önkormányzat.

Ahelyett azonban, hogy találgatásokba bocsátkoztunk volna, elhatároztuk, hogy felkeressük mindkét polgármestert és együtt latolgatjuk az esélyeket. A több mint fél éve feszültségektől terhes faluban már érezni véltük a lőpor szagot a Felsőcsatár-táblánál, de Kratochvill Attila megnyugtatott, azért nem ennyire aggasztó a helyzet. Az ő tapasztalata ugyanis az, hogy már mindenkinek elege van a békétlenségből, és ebbe egy kicsit bele is fáradtak a településen élők, ezért félő, hogy vasárnap kevesen mennek majd el szavazni. Ősszel a 418 szavazásra jogosult választópolgárból körülbelül 250-en szavaztak, véleménye szerint most harminc százalékkal lesznek kevesebben.

Kiderült, személy szerint ő nem akart indulni a polgármesteri székért, de mivel nem volt senki, aki kihívója lett volna Lendvai Gábornak, így hagyta magát rábeszélni a megmérettetésre. Lendvai Gábor hasonlóképpen nyilatkozott, ő örült volna legjobban, ha van egy megfelelő jelölt, aki elindul. Ha így lett volna, akkor visszalépett volna a nevető harmadik javára. Nem így lett, ezért inkább nézzük a két induló milyen győzelmi esélyeket jósol saját magának.

Mindkét polgármesterjelölt nagyon óvatosan nyilatkozott a kérdésben. Kratochvill Attila korábban úgy gondolta, hogy ismeri az embereket, azonban nyolc év polgármesteri tapasztalata azt mondatja vele, hogy mégsem. Sok emberrel beszélt, úgy tűnik, sokan támogatják is, azonban, hogy ki hova húzza az ikszet, az majd csak vasárnap derül ki, mindezzel együtt esélyesnek látja magát a győzelemre és bízik a választóiban.

Takács Zoltán azt szeretné, ha Kratochvill Attila lenne ismét a polgármester. Fotó: Unger Tamás

Lendvai Gábor szintén esélyesnek látja magát, mert igaz, hogy ősszel csak kilenc szavazattal előzte meg riválisát, viszont akkor még két jelölt volt rajtuk kívül, akik összesen negyvenegynéhány voksot szereztek. Véleménye szerint azt a negyven szavazatot, csak Kratochvill Attilától vehették el, mivel őt nem ismerték. Amennyiben ezt a negyven szavazatot most ő kapná meg, az felé billenthetné a mérleg nyelvét. Hozzátette, ezek csak feltételezések, nem beszélve arról, hogy semmi nem garantálja, hogy ezek a szavazók most vasárnap is az urnákhoz járulnak.

Lendvai Gábor Kratochvill Attilához hasonlóan úgy véli, hogy kevesebben jönnek el most vasárnap szavazni, mint ősszel, igaz ő csak húsz százalékos visszaesést prognosztizál, és annak okát is másban látja, szerinte a nyár miatt sokan a szabadságukat töltik, és egyszerűen nem lesznek itt a választásokkor.

Lendvai Gábor bízik benne, hogy sokan elmennek szavazni vasárnap. Fotó: Unger Tamás

Mindkét polgármesterjelölt azonban abban bízik, hogy mindennek ellenére sokan eljönnek szavazni. Erre adhat reményt az is, hogy múlt héten mindkét jelölt választási gyűlést tartott, és a vártnál jóval többen, harmincan-negyvenen jelentek meg mindkét jelölt kampánybeszédén.

A legfontosabb, hogy a darabokra szedett falu egységét helyreállítsák. Ígérgetni nem szeretne felelőtlenül, mivel a falu kasszájában minimális pénz van csak, viszont mindjárt a választások után meg kell nézni a pályázati lehetőségeket és pályázni kell, amire csak lehet. A legégetőbb probléma az Arany János utcában van, mert a heves esőzések miatt a hegyről lezúduló víz többször okozott már problémát, elsőként ezt kell megoldani. – mondta Kratochvill Attila a legégetőbb feladatokról.

Vannak folyamatban lévő ügyek, mint a csatornaépítés, az orvosi rendelő fűtésének korszerűsítése, a kultúrház nyílászárójának a cseréje. Először ezeket kell befejezni. A település kasszájában nyolcszázezer forint van, azért ennyi, mert több olyan nem várt kiadása volt a településnek, amelyekre többszázezer forintot kellett költeni, ilyenek voltak a csőtörések, vagy a hegyi víz szivattyújának a felújítása. Jó hír viszont, hogy milliókat várnak még adókból, illetve 35 millió forint értékben pályáztak is. – vázolta fel Lendvai Gábor a jövőt megválasztása esetén.

A kiegyenlített erőviszonyokból gyorsan leckét kaptunk, mikor megkérdeztünk két helybélit. Takács Zoltán biztosan elmegy szavazni és ő a korábbi polgármestert Kratochvill Attilát támogatja. Szerinte Lendvai Gáborral az a baj, hogy nincs ismeretsége, ráadásul először képviselőnek kellett volna jelöltetnie magát, nem mindjárt polgármesternek. Egy nevét és arcát sem vállaló helyi hölgy viszont éppen ellenkezőleg nyilatkozott. Szerinte Lendvai Gábor jó polgármester és ő biztosan rá fog szavazni vasárnap. Ezek szerint a vasárnapi választás már biztosan érvényes lesz, hiszen mi máris találtunk két biztos szavazót, pedig az érvényességhez egy is elegendő lenne. Az időközi választáson már egyszerűsödnek a szabályok, aki több szavazatot kap, az nyer. Igaz a hibásan kitöltött szavazólapok még így is okozhatnak egy kis szívdobogást a szavazatszámlálóknak.

Hogy utóbbiaknak elegendő munkája legyen, mi is arra bíztatunk mindenkit, hogy menjen el szavazni, a meleg miatt pedig nem kell aggódni, hűtött ásványvízzel várják a választókat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy délelőtt és késő délután telnek majd leginkább az urnák. Még aludnunk kell párat az eredményig, addig meg izgulunk. Egy biztos, arra a kérdésre, hogy miért vállalják fel ismét a küzdelmet, amikor inkább költséggel jár a polgármesteri cím, mint haszonnal, mindketten ugyanazt felelték: Nekik Felsőcsatár a fontos, érte szeretnének dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!