Hírek

2013.08.07. 11:35

Cserkészek nagytáborozása éjszakai túrákkal

Mi az, amire egy évig készülnek a cserkészek, s utána egy évig emlegetik? A nyári nagytábor. Ami tele van élménnyel, kalanddal.

Némethy Mária

– A cserkészek nem egy kész táborhelyre érkeznek, hanem önmaguk teremtik meg a tábort – sorolja a legfőbb tudnivalókat a cserkésztáborokról Harkay Gabriella segédtiszt.

– Sátrakat, tűzrakó helyet, táborkaput, táborkeresztet állítanak. A rátermetebbek kemencét is építenek maguknak, vagy földbe ásott tűzoltóhelyet alakítanak ki. A nagytábor az a hely, ahol minden cserkész kipróbálhatja magát a főzésben, éjjeli őrködésben, tűzrakásban, különféle kézműves tevékenységben, a közösség szórakoztatásában.

A kalandok, így az éjjeli csillagnéző túrák, akadályversenyek, fürdőzések, közös métajátékok és számháborúk mellett a táborban szolgálatok is vannak, ilyen például a főzés, a fagyűjtés, a tűzrakás, vagy a fürdővíz előkészítése.

Az 51. Sík Sándor csapat nagytáborában éppen a bőrözést tanulják a cserkészek gitárszó mellett (Fotó: Harkay Gabriella)

 

A megyénkben működő tíz cserkészcsapat közül az idén kilenc volt már, vagy készül nagytáborba. Többségük tíz napot tölt el így, együtt, nomád körülmények között.

Az 51. Sík Sándor Cserkészcsapat Hegyesden, a 350. Szent Márton Gersekaráton, a 387. Szily János Gersekaráton, a 735. Reményik Sándor Őrimagyarósdon, az 1300. Brenner János Rönökön. A 358. Vajda Ödön csapat három tagja az 51. Sík Sándor csapattal együtt táborozik. Csak néhány napot tanyáznak az 50. Hunyadi csapat tagjai Perenyén, a 353. Chernel István csapat Kőszeg környékén.

Rengeteget tanulnak is ezekben a napokban a cserkészek. Minden tábornak van ugyanis egy keretmeséje. Ez szólhat egy történelmi korszakról, ismert meséről, kedvelt könyvről, vagy tévésorozatról. Az 51. Sík Sándor Cserkészcsapatnál például a honfoglalás, államalapítás koráig forgatták vissza az idő kerekét. A vasárnap kezdődő nemzeti nagytábor a reformkorról szól majd.

Mindezen túl ott vannak még az esti tábortüzeknél a sokféle közös játék, éneklés, mókázás, tréfás jelenetek előadása, a napi események vicces előadása. Tényleg felejthetetlen élmény egy ilyen táborozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!