Hírek

2012.05.28. 05:43

Csilla bárónő emlékezete

Eljött „Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje”. A keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, egyben az egyház születésnapját ünnepli - Némethy Mária írása.

Némethy Mária

Jó is, kell is ilyenkor kivételes emberekre gondolni. Én egy magyar születésű német bárónőre emlékezem: Csilla von Boeselagerre.

1941-ben Budapesten született, 1945-ben a családnak el kellett menekülnie Magyarországról. 1947-től Venezuelában éltek. Csilla az USA-ban szerzett vegyész diplomát. Munkáltatója 1970-ben Németországba küldte dolgozni, ahol 1973-ban összeházasodott dr. Wolfhard von Boeselager vesztfáliai nagybirtokossal. Két leányuk született, egy fiút örökbe fogadtak.

A bárónő 1987-ben szervezte meg az első Magyarországra induló segélyszállítmányt, 1989 februárjában Kozma Imre atyával megalapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Ez a legnagyobb, legsikeresebb magánkezdeményezésű karitatív szervezetté vált egész Kelet-Európában. Híressé 1989-ben a keletnémet menekültek részére létesített zugligeti táborral lett.

Csilla1991-ben megalapította az Osteuropa-Hilfe alapítványt, és egyesületet a kelet-európai rászorultakért. Egyre sikeresebb munkája közben mind súlyosabb rákbetegként dolgozott tovább.

Én 1993-ban Szombathelyen találkoztam vele. Az autó hátsó ülésén, párnák között feküdt, majd tolókocsiban szálították a megyés püspökhöz, ahol a máltaiak szombathelyi csoportja érdekében tárgyalt. Kérdésemre elmesélte: Isten jelenlétét akkor érezte leginkább, amikor hajléktalanokkal étkezett együtt. Az ő tekintetükben látta meg. A bárónő 1994. februárjában hunyt el. Genscher német külügyminiszter írta a temetésére: „Emberszeretete felejthetetlen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!