Hírek

2012.07.22. 18:24

Csillagda a Hegyháton

Hegyhátsál – A csillagászat népszerűsítését, tudományos kutatást, ismeretterjesztési célokat szolgál a frissen felavatott csillagvizsgáló.

Simon Erzsébet

A csillagászok kedvelt ünnepe egy-egy új csillagvizsgáló átadása – jelentette ki örömmel dr. Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke, tudományos tanácsadó szombaton, amikor felavatták a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány új épületét. A házat egy „kiemelt hazai és nemzetközi természettudományos helyi attrakciók” fejlesztésére kiírt pályázat támogatásával építhette meg a Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány. Mintegy negyvenmillió forintból húzták fel a több mint kétszáz négyzetméteres épületet, a csillagász tornyot, s helyezhették üzembe a kupolában a nagy teleszkópot. Mizser Attila, a MCSE főtitkára irigylésre méltónak nevezte, hogy a hegyháti, alig százötven lelkes falu egy ilyen objektummal rendelkezhet. Magyarország ugyanis sajnálatos módon nem bővelkedik hasonlókban.




Ellenpéldaként friss Lengyelországi élményeit említette: ott az egyik vajdaságban 14 szabványos iskolai csillagvizsgáló segíti a természettudományos oktatást, ismeretterjesztést. Bebes István országgyűlési képviselő a csillagdát megálmodó s meg is valósító alapítványt, a hegyháti emberek töretlen hitét, munkáját dicsérte. Tuboly Vince alapítványi elnök egyszerűen csak annyit mondott: a jövő elkezdődött. Elkezdődött, hiszen a nyolcvan személyes konferenciateremben lehetőség lesz foglalkozások, előadások tartására, hazai és külföldi csoportokat fogadhatnak. Távcsöves bemutatókat tarthatnak, a kupolában lévő nagy teleszkóp pedig a tudományos megfigyeléseket szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!