Hírek

2008.03.26. 03:28

Csökken a táppénzes napok száma

Megyei körkép - Az egészségbiztosítási pénztár adatai szerint megyénkben csökken a táppénzes napok száma. Kiderült: a szülők is egyre ritkábban maradnak beteg gyerekük mellett.

Bajdó Bettina

Nagy Róbert, a Vas Megyei Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Foglalkoztatói Ellenőrzési Osztályának a vezetője elmondta, hogy megyénkben évről évre átlagosan három-négy százalékkal csökken a táppénzes napok száma. Például 2006-ban 1 millió 228 ezer táppénzes napot regisztráltak, tavaly ez 1 millió 82 ezerre csökkent. 2006-ban 2,8 milliárd forintot fizettek ki táppénzre a megyében, tavaly 2,6 milliárd forintot.

- Nehéz pontos számokat mondani az elmúlt év táppénzes adatairól - tette hozzá az osztályvezető -, mivel más igazgatási szervek is küldik az információkat a pénztárnak, viszont az adatszolgáltatási idő a tavalyi évre vonatkozóan még nem járt le. - Ezenkívül több olyan nagyobb cég is működik a megyében, amelynek adatai nem a telephelyük, hanem a székhelyük szerinti, tehát más megyei pénztárhoz futnak be.

Az adatokból kiderül, hogy például egyre kevesebben mennek táppénzre, ha gyermekük megbetegszik. A gyermekápolás miatt igénybe vett napok száma majdnem felére esett vissza az elmúlt hat évben. Míg 2001-ben több mint ötvenezer napot töltöttek a szülők a beteg gyerekük mellett, tavaly harmincezer napot regisztráltak a pénztárnál. A baleseti táppénzes napok száma is csökken: 2003-ban több mint 57 ezer napot jelentet-tek a pénztár felé üzemi baleset és foglalkozási megbetegedés miatt, tavaly 42 ezret.

- Megfigyelhető a változás a passzív, azaz a biztosítási jogviszony megszűnése után igénybe vett táppénzes napoknál is - áll a statisztikában -, 2006-ban 5744 esetet vettek fel a nyilvántartásba, 2007-ben 5240-et. - Ebben az is szerepet játszhat, hogy tavaly április elsejétől megváltozott a passzív táppénz folyósításának az időtartama: az eddigi 90 napról 45 napra csökkent, amelyet méltányosságból még 45 nappal lehet meghosszabbítani.

Megtudtuk, hogy sokszor a munkáltatók keresik meg a pénztárat, s kérik, ellenőrizzék az alkalmazottaikat, hogy jogosan maradnak-e távol, betegségre hivatkozva a munkától. A megyében több ellenőr is dolgozik, ők minden hónapban tartanak ellenőrzéseket. Felkeresik a háziorvosi praxisokat, s ellenőrzik a táppénzre jogosultak papírjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!