Hírek

2010.02.10. 13:05

Csökkent a belföldi, nőtt a külföldi vendégéjszakák száma a Nyugat-Dunántúlon

Tavaly országosan 8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken éjszakázók száma. A régióban ennél kisebb mértékű volt a forgalom visszaesése.

Erős D. Zoltán

2009-ben Magyarországon egyaránt 8 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeket igénybevevő, valamint az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből. A szálláshelyek bevétele folyó áron számolva 10 százalékkal mérséklődött.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta a visszaesés jellemzi. 2009-ben minden hónapban kisebb volt a vendégforgalom a hazai szálláshelyeken mint a megelőző évben. Tavaly összesen 3,2 millió külföldi vendég töltött el 9 millió vendégéjszakát hazánkban. Ez 10 százalékkal marad a 2008. évi alatt. A belföldi vendégek, illetve az általuk igénybevett vendégéjszakák száma 7 százalékkal csökkent.

A turisztikai régiók közül a legnagyobb volt a visszaesés több mint 10 százalék az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön.  Mintegy 10 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma Budapesten, illetve a Közép-Duna-vidéken. Ugyanakkor a Közép-Dunántúlon csak minimális volt a csökkenés, amik köszönhető annak, hogy az országban egyedülállóan ebben a térségben növekedett a belföldi vendégek száma.

Nyugat-Dunántúl viszont azzal büszkélkedhet, ha csak kismértékben, de országosan csak itt volt több a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma. Ugyanakkor a belföldi forgalom 6,1 százalékkal csökkent, ezért összességében 3,2 százalékkal volt kevesebb a régióban eltöltött vendégéjszaka mint az előző évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!