Hírek

2013.05.03. 18:49

Csukákat telepítettek a Marcal vizébe

A vörösiszap-tragédiát követően első alkalommal telepítettek halat a Marcal folyó vasi szakaszába. A pénteki telepítéssel ötezer darab őshonos csuka került a folyóba.

Ambrózai Zsuzsanna

– A folyó vízminősége az elmúlt két és fél évben folyamatosan javult és megkezdődött a vízi élővilág megújulása is. Persze ez egy igencsak hosszadalmas folyamat része, amelyben most vagyunk – mondja Csiszár István, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke, miközben az illetékes halőr, Konyher Tivadar és a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc a Marcal vizébe engedik bele a csukákat.

– Ezek persze előnevelt halak, és jelenleg mindössze négy-öt centiméteresek, de ha minden jól megy, akkor másfél éven belül megnőhetnek a megfelelő méretre. Az ötezer darabot természetesen nem egy helyen, hanem előre meghatározott több ponton engedjük bele a folyóba, s az is szinte borítékolható, hogy nem mind marad majd meg, mintegy ezer-ezerötszáz példánnyal számolunk – így az elnök.

A csuka mindig is őshonos ragadozó hala volt a Marcalnak, ezért bíznak a szakemberek a nagyszámú megmaradásban. Arra a kérdésre, miszerint mikor lehet majd ismét horgászni a folyón a szakemberek bizonytalan válasszal tudnak csak szolgálni. A horgászati tilalom feloldása ugyanis tavaly természetvédelmi és ökológiai szempontból még túl korai lett volna, az idei tavaszi áradások viszont rendkívül jó hatást gyakoroltak a folyó medrének megtisztulására, így nem elképzelhetetlen, hogy már az idén engedélyezik a horgászatot, igaz, egyelőre halelvitel nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!