Hírek

2013.05.04. 20:17

Csukákat telepítettek a Marcalba

Mersevát - Az Ajka térségében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa óta első alkalommal telepítettek halat a Marcal folyóba, annak is vasi szakaszába. Ötezer előnevelt csuka került a vízbe, a szakemberek bíznak abban, hogy sikeres lesz a telepítés, s abban is, hogy akár még az idén megindulhat ismét a horgászat.

Ambrózai Zsuzsanna

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége a 2010-es katasztrófa óta első ízben telepített halakat a Marcal vizébe. Ezidáig erre nem volt lehetőség, ugyanis a víz szennyezettsége ezt nem tette lehetővé. A 2011-es kármentési munkálatok során elvégezték a folyó medrének valamint padkájának kotrását, több tízezer tonna vörösiszap és iszappal szennyezett földet szállítottak el.

- A folyó vízminősége az elmúlt két és fél év során folyamatosan javult. Mostanra azt mondhatjuk, a vörösiszap illetve annak nyoma teljesen eltűnt, elkezdődhet a helyreállítási folyamat, ami igencsak hosszadalmas lesz, most az első lépéseket tesszük meg ezzel a telepítéssel - mondta el Csiszár István, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének elnöke.

A pénteki telepítés során ötezer darab előnevelt csuka került a Marcal vizébe, Mersevátnál, illetve annak térségében. A szakemberek elmondták, fontos, hogy ne egy helyen, hanem több szakaszon eresszék bele a vízbe a halakat. A telepítésnél segédkezett Kovács Ferenc is, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

Csiszár István és Kovács Ferenc. A pénteki telepítés során ötezer darab előnevelt csuka került a Marcal vizébe. Fotó: Szendi Péter

- A csuka mindig is őshonos ragadozóhala volt a Marcalnak, ezért bízunk abban, hogy nagy számban megmaradnak. A most négy-öt centiméteres kis halak várhatóan másfél év múlva már szép példányok lehetnek, örülnénk, ha legalább ezer-ezerötszáz megmaradna belőlük - így az elnök, aki hozzátette azt is, természetesen ezzel nem fejeződik be a telepítés, számításaik szerint még az idén sor kerülhet rá több ízben is.

Arra a kérdésre, miszerint mikor lehet ismét horgászni a Marcal folyón, nem tudtak konkrét választ adni a szakemberek sem, azonban szeretnék, ha ez még idén bekövetkezhetne.

- Egyre fokozódnak a horgászati igények, ezzel mi is tisztában vagyunk, a Halászati Hatósággal és más érintett szervezetekkel is egyeztetés folyik, hogy mikor oldható fel a tilalom. Ám amennyiben, ha ez idén meg is valósul, bizonyos, hogy csak a halelvitel nélküli horgászat lesz engedélyezve - tette hozzá az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!