Hírek

2014.01.17. 18:05

Dallal avattak a helyiek

Mersevát - Sokan voltak kíváncsiak az új víztisztítóra Merseváton pénteken, melyet ünnepélyes keretek között adott át Csillag Albert, a település polgármestere és Ágh Péter, Vas megye országgyűlési képviselője.

Munkatársunktól

Mersevát összetartó, vidám közösség, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a kis ünnepség, melyet az avatás örömére szerveztek. A helyi kórus vezetésével a település lakói közösen énekelték el a Himnuszt, majd Tóth Tiborné előadásában hallgathattak meg a jelenlévők verset a vízről. Csillag Albert polgármester kiemelte, a beruházás megvalósítására azért volt szükség, mert az európai uniós csatlakozás után a helyi ivóvízben magasabb volt az ammónia az előírtnál. A polgármester összefoglalta, 2013 nyarán kezdődött el a kivitelezés, elbontották a több száz éves víztornyot, új épületet és tározómedencéket építettek.

- Rengeteg egyeztetés, küzdelem zajlott a háttérben azért, hogy minden a lehető legjobban valósuljon meg. Mindezt azonban feledteti az elért eredmény - hangsúlyozta Csillag Albert, hozzátéve, hogy a beruházás bruttó értéke 133 millió forint volt. A polgármester szólt a jövő terveiről is, mint mondta, folyamatban van egy komolyabb falurendezési beruházás, melynek során tovább szépülhet Mersevát. Ágh Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében méltatta Csillag Albert polgármestert, és a helyi képviselőtestület munkáját. Kiemelte, az itt élők összefogásának köszönhetően Mersevát intézményeit sikerült felújítani, játszótereket, parkokat, járdákat, utakat építeni. Futballpálya, sportöltöző készült, korszerűsödött a közvilágítás, sebességmérő figyelmezteti az autósokat a szabályok betartására, és még sorolhatnánk a változásokat.

- A polgármester és a képviselő-testület a fejlesztéseket megfontoltan hajtotta végre - hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette, munkájukhoz kormánya ebben a ciklusban újabb segítséget adott, hiszen átvállalta a falu 6,2 millió forintos adósságát.


Aczél Péter Külsővat, Csillag Albert Mersevát polgármestere és Ágh Péter vágták át a szalagot (Fotó: Cseh Gábor)

- Az így felszabadult forrásokat az itt élők arra fordíthatják, hogy a Marcal alacsony völgysíkjában található község tovább gyarapodjon - hangzott el. Ágh Péter részletesen beszélt a beruházás jelentőségéről is, úgy fogalmazott, Mersevát és Külsővat települések elérték, hogy megfelelő minőségű vízszolgáltatást tudnak nyújtani a mintegy 1381 lakos számára. Aczél Péter, a Veszprém megyei Külsővat polgármestere szintén örömét fejezte ki, hiszen a merseváti vízből ők is részesednek. Szavai szerint az ivóvíz összeköti a két községet.

A helyi óvodások is kivették részüket a műsorból, az új víztisztító előtt népi mondókákkal és tánccal örvendeztették meg a település lakóit, majd a helyi népdalkör előadta azt a dalt, melyet külön, erre az alkalomra írtak. A tréfás, aktuális nóta sokak arcára csalt mosolyt, mint megtudtuk, Merseváton szokás, hogy egy-egy jeles alkalmat így is megörökítenek. Mivel a projekt uniós forrásból valósult meg, a rendezvény végén a jelenlévők közösen énekelték el az Örömódát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!