Hírek

2012.12.16. 08:32

Összefogással akadályozták meg a hulladékégető felépítését

Szentgotthárd – Ünnepeltek szombaton a szentgotthárdiak és osztrák barátaik: hat és fél év kitartó küzdelmével sikerült megakadályozni, hogy a város közvetlen közelében, az ausztriai Heiligenkreuz ipari parkjában hulladékégető épüljön.

Simon Erzsébet

A múlt hónap 22-én a heiligenkreuzi hulladékégető felépítését tervező BEGAS jogutódja, az Energie Burgenland elnökségi szóvivője bejelentette, hogy végleg lemondtak a létesítmény megvalósításáról. A hírt a szentgotthárdiak úgy értékelték, hogy Dávid legyőzte Góliátot. Dávid leginkább a PRONAS, azaz a Pro Natura St. Gotthard civil szervezet, amely élére állt a hat és fél éves küzdelemnek. Ugyanakkor a siker a példás és széles összefogásnak, a nagymértékű magyar és osztrák tiltakozásnak köszönhető. Civilek, magyar politikusok és hivatalos szervek mind egyért szálltak síkra: hogy ne épülhessen meg a hulladékégető.

Szombaton a szentgotthárdi polgármesteri hivatalban, az egykori ciszter kolostor refektóriumában gyűltek össze a szentgotthárdi önkormányzat és a PRONAS meghívására azok, akik a zászlóvivői voltak a tiltakozásnak. Az elmúlt esztendők legfőbb állomásait elevenítették fel, így ünnepelve, hogy kitartó munkájuknak meglett a gyümölcse. Woki Zoltán és Soós Zoltán, a PRONAS korábbi és jelenlegi elnöke dátumok szerint sorolta és fotókkal illusztrálta azokat az eseményeket, amelyek elvezettek a nevezetes dátumhoz, november 22-éhez.

(Fotó: Szendi Péter)

Hat és fél éve alig akadtak, akik hittek abban, hogy megakadályozható lesz egy multicég őrült terve, gigaprojektje. A 63 méter magasra tervezett heiligenkreuzi égetőben 98 méteres dupla kémény ontotta volna 175 méter magasra a füstöt, beterítve a határszéli várost. Alighogy kiszivárgott a terv, máris civil tiltakozás kezdődött. Az évek során aztán egyre nagyobb magyarországi és ausztriai demonstrációk követték egymást, politikusok álltak az ügy mellé, aláírások gyűltek ezerszám, osztrák és szlovén zöldek kapcsolódtak be a tiltakozásba, s nemcsak hazai konferenciák témája volt a hulladékégető, hanem az Európai Parlamentben is szóba került. Egy magyar diák, aki a bécsi egyetemen tanul, a diplomamunkáját készítette a tervezett hulladékégető kapcsán. Egyszóval rengeteg ember mozdult meg a nemes cél érdekében.

A szombati ünnepségen Huszár Gábor szentgotthárdi polgármester a kistérség 15 polgármesterének, s mintegy 16000 lakosának a nevében köszönte meg a PRONAS-nak illetve a vezetőinek a kitartást, a péladértékű munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!