Hírek

2009.10.18. 18:30

Demonstrálnak a több milliárdos elvonás miatt a vasi tűzoltók a fővárosban

Jövőre 1,8 milliárd forintos elvonásra számíthatnak a hivatásos tűzoltók. Hétfőn demonstrációt tartanak Budapesten, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hiány miatt veszélybe kerülhet a működésük. Spórolni már a Vas megyei hivatásosok sem tudnak miből.

Bajdó Bettina

A gazdasági válság elérte a tűzoltókat is, a tervek szerint jövőre 1,8 milliárd forinttal kevesebbet kapnak: 1,4 milliárd forintot az adó- és járulékjogszabályok változása miatt vonnak el, 350 millió forintot pedig átcsoportosítanak az önkéntes tűzoltóságok finanszírozásához.

- Eddig a hivatásos önkormányzati tűzoltók állami normatíva alapján kapták a működésükhöz szükséges összeget - mondta Krizmanics Ferenc szombathelyi tűzoltóparancsnok. 
- A támogatás döntő részét elvitték a személyi kiadások, vagyis a bérek. A dologi kiadásokra minden évben kevés pénzünk maradt. Évek óta rendszeresen ki kell pótolnunk az összeget a saját bevételeinkből, hogy kihúzzuk az év végéig. Nagyon meglepődtünk, amikor megláttuk a 2010-es évi költségvetési törvénytervezet. A tűzoltóságok finanszírozása ugyanis nem normatívák alapján történik majd. A  törvényben tételesen fel vannak sorolva a tűzoltóságok, és a nevük mögött egy fix összeg szerepel. Ez az összeg Szombathely esetében 20 millió forinttal kevesebb, mint az idei.

A parancsnok hozzátette: nem csak az elvonás okoz hiányt a költségvetésükben. Július 1-től öt százalékkal nőtt az áfa, valamint az üzemanyag jövedéki adója is változott, s ez már idén megemelte  a kiadásaikat. Jövőre is számolni kell ezzel, így ez is rárakódik a mínusz 20 millióra.

- Eddig is a saját bevételeinkből garantáltuk a működést, mivel szeptember elejére elfogyott a dologi normatíva, s átcsoportosításokkal tudtuk csak fedezni az év hátralevő részére  a kiadásokat - folytatta a parancsnok. - További plusz terhet jelent még, hogy változik a személyi jövedelemadóról szóló törvény január 1-től, s az eddig adómentes juttatásokat is megadóztatják. Hogy ez mennyi plusz kiadást jelent, még nem lehet tudni. Mivel a létszámunk és a technika is kötött, abból nem tudunk leépíteni, a bérből pedig már nem lehet elvenni. Eddig az önkormányzat is segített nekünk, azonban jövőre a megszorítások miatt ott is jóval kevesebb lesz a pénz. Így nem biztos, hogy számíthatunk a támogatásukra. Ahol lehet spórolunk, például magunk festettük ki a laktanyát, a nyílászárókat a saját bevételeinkből cseréltük ki, s a tetőcsere ránk eső részét is kifizettük.



A demonstrációban Szombathelyről hatvanan vesznek részt, s bíznak abban, felhívják arra a figyelmet, hogy bajba kerülhet a tűzvédelem.

- Ha jövőre 1,8 milliárd forinttal kevesebbet adnak a hivatásosoknak, akkor horribilis saját bevétel kellene ahhoz, hogy működni tudjunk - fejtette ki véleményét Király Lajos körmendi tűzoltóparancsnok.  - Most is spórolunk, próbálunk az épületen belül minden felújítást a saját két kezünkkel végezni. Az önkormányzat is segít nekünk, de jövőre ők is kevesebb pénzt kapnak, így nem tudni, hogy mellénk tudnak-e majd állni. Szerencsére az elmúlt években pályázatokon tudtunk pénzt nyerni a géppark felújításához, de a járművek karbantartására ezentúl is folyamatosan kell pénzt elkülönítenünk. Azt pedig nem tehetjük meg, hogy nem tankolunk a járműveinkbe.

A körmendi parancsnokság 78 főt foglalkoztat, ötvenen mennek holnap a budapesti demonstrációra. Egyelőre nem tudják még pontosan, mennyit jelentenek a jövő évi elvonások, de úgy vélik, könnyen veszélybe kerülhet a működésük is.

Király Zoltán sárvári tűzoltóparancsnok nem ennyire borúlátó, szerinte ugyanis a tűzoltóságukat nem érinti ilyen mértékben az elvonás.

- Mi más kategóriába tartozunk, mint a körmendi és szombathelyi tűzoltóság, ezért előzetes számítások szerint nem lesz nagy mértékű az elvonás - emelte ki a parancsnok. - Úgy számoltuk, hogy 650 ezer forinttal kevesebbet kapunk jövőre. Persze ezt is megérezzük, de a működésünk nem kerül veszélybe. Egyébként az elmúlt tíz évben egyszer sem volt elég az a pénz, amit az államtól kaptunk, mindig ki kellett egészítenünk, hogy december végéig vonulni tudjunk, s a béreket is kifizessük. Egyetértünk, hogy szükség van a figyelemfelkeltő demonstrációra, ezért tőlünk 11 tűzoltó megy hétfőn Pestre az Alkotmány utcába.


Ki segít nekik a bajban?

Egy friss felmérés szerint hazánkban leginkább a tűzoltókban bíznak meg az emberek. Úgy tűnik, a hétköznapi emberek tudják, hogy ők azok, akikre számíthatunk, ha baj van. Legyen szó tűzről, vízről, életüket kockáztatva nyújtanak segítő kezet a bajba jutottaknak. Most fordított a helyzet, ők jutottak bajba, de vajon nekik ki nyújt majd segítő kezet? Eddig nem verték nagy dobra, hogy gondjaik vannak, megoldották a problémákat házon belül. Ha kellett, feláldozták szabadidejüket, s fúrót, kalapácsot ragadtak, hogy felújítsák az épületet. Emellett pedig, ha riasztás futott be, akár mínusz 20 fokos hidegben, vagy 40 fokos rekkenő hőségben, vették a ruhájukat, s azonnal a segítségünkre siettek.

Úgy érzik, nem hallgathatnak tovább, hiszen az elvonások miatt a működésük, s ezáltal a mi életünk is veszélybe kerülhet. Most sem önző szándékból, csak maguk miatt kérnek. Gondoljunk csak bele, ki fog megmenteni minket a bajban, ha a tűzoltóknak még arra sem lesz pénzük, hogy megtankolják az autót. A gazdasági válság, a pénzhiány emberi életeket is veszélyeztethet. Ki vállalja majd azért a felelősséget, ha valaki bennég a házban, vagy a roncsok közé szorulva hal meg? Akkor majd kezdődik az egymásra mutogatás, s a végén úgysem azok lesznek a felelősök, akik egy tollvonással megnyirbálták a tűzoltók költségvetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!