Hírek

2013.01.21. 13:30

Döntés előtt az orvosok

A Markusovszky kórház munkavállalóit is érintheti az a döntés, ami megszünteti a nyugdíj után dolgozók párhuzamos közalkalmazotti foglalkoztatását. Az ígéretek szerint minden munkavállaló mentességet kap, akire szükség van.

Bajdó Bettina

A „kényszernyugdíjazással” kapcsolatban december 29-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, mely azonnali hatállyal életbe is lépett. E szerint a közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatottaknak kérvényezniük kell a munkáltatójuk felé, hogy tovább kívánnak-e dolgozni.

A munkáltató mérlegelési jogkörében az igényeket továbbküldi az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé, ahol szintén felülvizsgálják a beérkezett munkahelyi listát, s véleményével ellátva továbbítja a kormány felé. A kormány dönt a továbbfoglalkoztatásról vagy az elutasításról, s ez a minisztériumon keresztül visszajut a kórház vezetőjéhez, akinek a kormány döntését figyelembe kell vennie. Az államtitkár jelezte, hogy a közeli minimumrendelet szabályai szerint az egészségügyi dolgozók minden szegmensére szükség van, jóval több egészségügyi dolgozó foglalkoztatása szükséges, mint amennyi jelen pillanatban biztosítja a folyamatos betegellátást.

 

 

 

A Markusovszky kórházban az orvosi munkakörben foglalkoztatottak közül 250-ből 35-40 főt érintene a rendelkezés (Fotó: Benkő Sándor)

 

A munkavállalónak július 2-vel megszűnik a nyugdíj és a fizetés folyósítása, de a nyugdíj helyett egy úgynevezett „senior” juttatást biztosítanak azon nyugdíjasok számára, akikre ez a kormányrendelet vonatkozik.

Megkérdeztük Csuka Lajosnét, a Markusovszky kórház vezérigazgató helyettesét, hogy a hány dolgozót érint ez a rendelkezés. A vezérigazgató helyettes elmondta, hogy jelenleg az intézményre nem vonatkozik a kormányrendelet, ugyanis a gazdasági társaságként működő kórházakat nem érinti. Ez az intézkedés csak a költségvetési intézmények hatálya alá tartozókra vonatkozik.

Természetesen a kórház is készített felmérést, mely alapján az orvosi munkakörben foglalkoztatottak közül 250-ből 35-40 főt érintene a rendelkezés, egyéb munkakörben alkalmazottaknál - ápolónő, szakdolgozó, egyéb foglalkoztatás - pedig körülbelül 70 dolgozót, de jelen pillanatban ezzel nem kell a kórháznak számolnia az eltérő működtetési forma szerint. Amennyiben a kórház is érintett lenne, úgy az néhány osztály működésének ellehetetlenülését eredményezheti, de bíznak az államtitkári tájékoztatásában, mely szerint az egészségügyben a legfontosabb a zavartalan és folyamatos betegellátás biztosítása, mely jól képzett nagy gyakorlattal rendelkező egészségügyi dolgozók továbbfoglalkoztatását jelenti.

 

 

 


A munkáltatóra nézve kötelező


Több ezer egészségügyi dolgozónak kell  eldönteni idén, hogy a nyugdíjkorhatár után is megtartja-e állását vagy nyugdíjba vonul. A kormány döntése  3036 egészségügyi dolgozót, köztük 1140 orvost és több mint 880 szakdolgozót érint. A  nyugdíjkorhatár utáni továbbfoglalkoztatásról minden esetben egyedi kérelmek alapján döntenek, ezeket azonban a kormány az intézményekkel együttműködve kezeli. Az érintettek január 25-ig kapnak tájékoztatást munkaadójuktól az új szabályokról, ezt követően pedig 15 napjuk lesz nyilatkozni arról, meg kívánják-e őrizni munkahelyüket. A kérelmet a kormány bírálja el. Ha visszautasítják, akkor a munkáltatóra nézve kötelező lesz ez a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!