Hírek

2016.03.07. 16:56

Dr. Bohóc beköszönt: heti nagyvizit a Markusovszky kórházban

Szombathely – A hétfőre tervezett első bohócvizit ugyan járványveszély és látogatási tilalom miatt elmaradt, de a sajtótájékoztatót megtartották a Markusovszky kórház igazgatóságán, ahol a történelmi bejelentés kedvéért egy pillanatra mindenki piros orrba öltözött: a főigazgatótól a polgármesterig.

Ölbei Lívia

„Annyira hiszek abban, amit bohócdoktorként 15 éve művelek különböző kórházak gyerekosztályain, hogy – nagyon", mondta Vass Szilárd színész, a WSSz társulatának tagja, aki a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány támogatásával kezdi meg áldásos bohócdoktori, pontosabban „Dr. Bohóc"-i tevékenységét a Markusovszky kórházban. Prof. dr. Nagy Lajos, az egyetemi oktatókórház főigazgatója hangsúlyozta: az intézmény „teljes mellszélességgel támogatja a kezdeményezést", hiszen az orvosok számára is nyilvánvaló, hogy „a lelki dolgok nagy szerepet játszanak a gyógyulásban", a betegek mentális állapota befolyásolja a szervezet védekezőképességének alakulását.

Prof. dr. Oroszlán György osztályvezető főorvos, Vass Szilárd: Dr. Bohóc, prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója, Gregersen-Labossa György lelkész, dr. Puskás Tivadar polgármester, Huftlesz Mihály, az evangélikus egyházközség alapítványának kuratóriumi elnöke, Sátory Károly, a Reményik evangélikus iskola igazgatója a sajtótájékoztatón. Fotó: Németh Richárd

Prof. dr. Oroszlán György osztályvezető főorvos (csecsemő- és gyermekgyógyászat) kifejezte azt a reményét, hogy a helyi támogatás lehetővé teszi a bizonyítottan jótékony hatású bohócdoktori szolgálat hosszú távú működését a kórház gyermekosztályán. Gregersen-Labossa György lelkész elmondta: az Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány nagy örömmel karolta föl a Dr. Bohóc Mosolyszolgálatot; főleg, hogy egy sikeres pályázat révén már szerezhettek pozitív tapasztalatokat Vass Szilárd bohócdoktori működéséről az Aranyhíd nevelési-oktatási központ gyerekei, illetve idős emberek körében. Az alapítvány várja a támogatókat a bohócdoktori szolgálat megerősítéséhez. Támogatásáról biztosította a kezdeményezést dr. Puskás Tivadar polgármester, leszögezve, hogy „a gyógyítás spirituális tevékenység", azaz nem csupán a betegséget, hanem „az egész embert kell gyógyítani".

Vass Szilárdot elkísérte két bohócdoktorjelölt kolléga, Fekete Linda és Balogh János, de az alakuló bohócdoktorcsapatban sokkal többen vannak: tanulják a mesterséget. Vass Szilárd azt is elérte, hogy a tájékoztató összes szereplője bohócorrot öltsön: a nevetés gyógyító ereje nevében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!