Hírek

2009.05.20. 02:26

Dr. Hajnal Klára: A válság mindenre kihathat

Csákánydoroszló - Nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott nemrég dr. Hajnal Klára, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A mostani válságról, ennek hatásairól szólt telt ház előtt.

Takó Gábor

A helyi Csaba József Kör, mely a híres ornitológus emlékének továbbvitelét tűzte ki célul, minden évben több előadást is szervez különböző témákban. Az ideire nemrég került sor. Az előadó dr. Hajnal Klára volt, aki sokáig élt Csákánydoroszlón. Talán ennek is volt betudható, hogy sokan eljöttek az előadásra. A rendezvény elején Spaitsné Sipos Éva, a kör elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd elkezdődött az előadás, melyhez képeket is csatolt az adjunktusnő.

Aki elmondta: nemcsak, illetve nem elsősorban gazdasági, hanem komplex válság van, amibe beletartozik a társadalmi és a környezeti krízis is. Ez viszont egészen új jelenségeket is felszínre hoz. Nem festett túl rózsás jövőképet az előadó, mert azt mondta: ez a mostani válság sokkal tovább fog tartani, mint gondolnánk. Meglehet, el sem múlik, ha nem változunk meg mi, emberek. Változtatni viszont nagyon nehéz lesz, mert elkényelmesedtünk. A fogyasztói társadalom növekedésével egyre mélyebb válságba süllyedhetünk, s ahogy fejlődik a technika, egyre többet termelünk. Ehhez pedig egyre több nyersanyag kell, ezáltal kizsigereljük a bolygónkat , jelentette ki. Elmondta, hogy másfélszer több nyersanyagot termelünk ki, mint szabadna. Ha nem fordítjuk meg ezt a tendenciát, akkor előbb-utóbb elfogynak az ásványi anyagok.

A másik nagy problémát a környezetszennyezésben, a károsanyag-kibocsátásban látta az adjunktusnő. Ebben nagy szerepet játszik a népesség növekedése. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor 2020-30-ra elérheti a Föld lakossága a 10 milliárd főt. Minél többen leszünk a bolygón, annál nagyobb lesz a környezetszennyezés. S ehhez jön még a klímaváltozás. Emiatt az időjárás már most is szélsőséges, és még jobban az lesz , fogalmazott Hajnal Klára, aki szemlátomást nagy hatást tett hallgatóira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!