Hírek

2015.10.07. 12:38

Dr. Hende Csaba szerint azonnali cselekvésre van szükség Falco-ügyben

Szombathely - Aláírásgyűjtést kezdeményez dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. A petíció célja, hogy a Falco Zrt. azonnal kezdje el felszerelni a szűrőberendezést és a mérőműszereket.

Cseszkó Tamás

- Képviselő úr két héttel ezelőtt lapunk hasábjain igencsak határozott követeléseket fogalmazott meg a Falco Zrt.-vel kapcsolatban, kijelentéseivel sokakat meglepett. Miért tartotta fontosnak, hogy az élére álljon az évek óta tartó harcnak?

-Az elmúlt időszakban rengeteg panasz érkezett hozzám a Falco-gyár környékén élőktől, és magam is egyre döbbentebben figyeltem, hogy mi jön ki azon a bizonyos kéményen. Egy személyes élmény: tavasszal a Szent Vidre kirándultunk a családommal, és ahogy Szombathely felé tekintettünk, a bodorodó füstöt láttuk meg először. Ugyanez a füst - vagy nevezhetjük szennyezett gőznek is -  képe fogad minket, bármely irányból érkezünk a városba. Tehát már messze nemcsak a környékbeli lakók problémájáról van szó, hanem az egész várost érinti a kialakult helyzet. Szintén idén nyáron történt, hogy délután indultunk vissza Budapestre, és előtte kíváncsiságból bekanyarodtunk a Zanati útról a Kolozsvár utcába. Az üzemnél kiszálltunk a kocsiból. Ami először feltűnt, hogy nagyon-nagy volt a zaj. Aztán beleszippantottunk a levegőbe, és valami furcsa, kaparó szagot éreztünk, amely még akkor sem múlt el, amikor Budapestre érkeztünk. Hadd mondjam tehát azt, hogy én a saját orromnak hiszek és nem a különböző méréseknek és adatoknak. Azt gondolom, hogy ez a történet nincs rendben, és meggyőződésem, hogy ezen vélelmemmel nem vagyok egyedül.

- Világossá tette tehát, hogy szükséges a szűrőberendezés és a mérőrendszer felszerelése. Reagáltak a gyár vezetői?

- Nem érkezett semmiféle visszajelzés. Azért is bosszantó a történet, mert mára világossá vált, ez egy megoldható probléma. A csehországi Jihlava városában jelentős mértékben azonos technológiával, szintén magas koncentrációjú formaldehidkeverékek, füstfelhők kerültek a levegőbe, és a régió legnagyobb környezetszennyezőjévé váltak. Ezen üzem tulajdonosa a Falcot is tulajdonló Kronospan cégcsoport. A környéken lakók tömegei betegedtek meg, visszatérő kötőhártyagyulladástól és légzőszervi megbetegedésektől szenvedtek. Jihlavában az emberek petíciót indítottak a helyzet orvoslásáért, több ezren írtak alá. Az eredmény az lett, hogy a környezetvédelmi hatósággal összefogva elérték, hogy a Falcot is tulajdonló cég egy hatalmas beruházásra szánta el magát. Az úgynevezett UTWS technológia alkalmazásával elérték, hogy a farostlemezgyártás környezetbarátabb lett, és a károsanyag-kibocsájtás jelentősen, nyolcvan százalékkal csökkent a gyártás során. 2010-ben 47 tonna formaldehid került a levegőbe, az új berendezés felszerelését követen csak 6 tonna. A levegő minőségét mérőberendezésekkel folyamatosan figyelemmel kísérik. Idén májusban a helyi polgárok közelről is megtekinthették a kéménybe szerelt berendezéseket. Ezek a szemtanúk elmondták, hogy ártalmas kigőzölgés még a kéménybe beleszagolva sem volt érzékelhető. Ezen technológia alkalmazásával a füst vagy gőz teljesen eltűnik akkor, ha a hőmérséklet tíz fok fölött van. Az UTWS technológia jelenleg a világ legjobb technológiája. Ráadásul a Kronospan saját fejlesztése. Nekem két kérdésem van a Falco-hoz. Azt tessék megválaszolni, hogy ezt a technológiát eddig miért nem szerelték fel itt Szombathelyen, és mikor fogják felszerelni? Mondják meg azt is, hogy mitől vagyunk mi rosszabbak, mint a csehországi Jihlava polgárai!

- Ugyanakkor Szombathelyen a Falco négy hónapos méltányossági kérelmet kért a környezetvédelmi hatóságtól, meg is kapta, így továbbra sem kell felszerelnie a mérőberendezést...

- A hatóság úgy határozott, hogy a gyárnak fel kell szerelni a mérőberendezést. A Falco ezt a határozatot megfellebbezte, az tehát még nem jogerős. Ezért kért az elsőfokú hatóságtól hat hónapos halasztást, végül négy hónapnyi haladékot kapott. Mi azonban nem azt kérjük, hogy mérjük meg, hogy mi jön ki ebből a kéményből, hiszen azt tudjuk. Nem azon vitatkozunk, hogy a kibocsájtás határértéken belül vagy kívül van... Mi azt mondjuk, hogy ezt a jelenséget meg lehet szüntetni, ők meg tudják szüntetni, Jihlavában már megszüntették, tegyék meg itt is!

Milyen eszközeik vannak, hogy ténylegesen történjen valami?

- Azért, hogy nyomatékot adjunk a szombathelyi emberek kérésének, petíciós kampányt indítunk a következő napokban. November 30-áig fogunk aláírásokat gyűjteni. Követeljük, hogy a cég azonnal szereljen fel hatékony szűrőberendezést, valamint olyan hiteles mérőeszközöket, amelyekkel folyamatosan, bárki által ellenőrizhető módon lehet mérni a Falco-gyár környezetterhelését. Arra kérjük minden szombathelyi honfitársunkat, hogy csatlakozzon ezen kezdeményezéshez. Jómagam tehát nem foglalkoznék a hivatali útvesztővel, hogy ki, mikor, mit engedélyezett. Ha nincs félnivalója a cégnek, akkor nem kell tiltakozni és fellebbezni az ellen, hogy folyamatos mérést akarunk. Pártok feletti ügy tehát ez, ki kell kényszerítenünk a változást, hiszen a szombathelyiek egészsége, közérzete jelenleg az egyik legfontosabb kérdés. Nem érdekel, hogy eddig éveken keresztül milyen meddő csatározások folytak. Nem érdekelnek a háttérben megbúvó érdekek sem. Én beleszagoltam abba a levegőbe, és még órák múlva is kapart a torkom, és nem tudok belenézni a borotválkozótükörbe, ha ebben az ügyben nem állunk ki az emberekért. Nem kérünk lehetetlent, csak a lehetségest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!