Hírek

2014.09.26. 12:39

Dr. Ipkovich György a minőségi élet városát képzeli el

Szombathely – Négy helyszínen jártunk dr. Ipkovich György polgármesterjelölttel: oda vitt el bennünket, ahol választási győzelme esetén mindenképpen változtatni szeretne a jelenlegi helyzeten. Meg is indokolta, miért élveznek ezek prioritást a baloldali és civil összefogás által összeállított városfejlesztési programjában.

Simon Erzsébet

Söptei út

Először a város „éléskamráját" mutatta meg nekünk dr. Ipkovich György a Söptei útról nyíló, volt honvédségi terepen. Igaz, ott a füves pusztaságon kívül egyelőre mást nem találtunk.

- Ez a 600 hektáros terület itt a gazdaságfejlesztés legfontosabb láncszeme – mutat körbe a baloldali és civil összefogás (Éljen Szombathely! Egyesület – MSZP – DK – Együtt) polgármesterjelöltje a most sétarepüléseknek, olykor legelésző kecskéknek helyet adó parcellán.

- Párját ritkító ipari övezet alakítható ki itt, mondhatni, itt van a város jövője. Elfogytak ugyanis a megyeszékhely iparterületei, az utolsó betelepülő cég a Jabil volt még az én városvezetői időszakom alatt. Söptével közösen megvettük ezt a 600 hektáros területet – az egész Dunántúlon nincs ekkora ipari parknak való helyszín –, ám az elmúlt négy esztendőben még a közműrendszer tervei sem készültek el. Mi több, pereskedés alatt van a terület. Pedig a gazdaságfejlesztési céljaink elérésének elengedhetetlen követelménye az ipari park bővítése. Itt megtelepedhetnének elsősorban stájer tartományokkal együttműködve minőségi munkahelyeket létrehozó kis- és középvállalkozások, bővülhetne a nagyipari cégek helyi beszállítói köre, És a földrajzi elhelyezkedésünkből adódóan erősödhetnek az osztrák gazdasági kapcsolatok is. A pereskedés nem célravezető, a parlagon fekvő terület hasznosításával viszont a minőségi munkahelyek városává válhatunk.

Körtés

Dr. Ipkovich György a pusztából kis édenkertekbe kalauzolt bennünket. Az utóbbi időben politikusok kedvelt kirándulóhelyévé avanzsált Körtésben jártunk. Itt jobbára idősek, panellakók töltik aktívan a szabadidejüket évtizedek óta - kertészkedéssel, gyümölcstermesztéssel, persze konyhakerti volumenben.

- Mondhatni, egy élet munkája van veszélyben holmi ostoba jogszabály miatt – morog dr. Ipkovich. – A bérlők a május elsején hatályba lépett földforgalmi törvény „áldozatai": ugyanis a paragrafusok szerint földhasználati jogot csak földműves vagy mezőgazdasági termelőszervezet szerezhet. Az itteni kerthasznosítási szövetkezet tagjait – mivel azok nem felelnek meg a kritériumoknak – a törvény kizárja a bérlők közül. Szeptember végén lejár az ötéves bérleti szerződésük, viszont az ösztönzésemre Bárándy Gergely MSZP-s képviselő által benyújtott törvénymódosító indítványt az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők többségi szavazatával elutasította. A kormánypárt, az ígéretével ellentétben nem nyújtott be törvénymódosító javaslatot. Szombathelyen ez a történet több ezer embert érint. Van olyan jogi megoldásunk, amivel, ha időlegesen is, de továbbra is használhatóvá tehetnénk a hobbikerteket.

Ám nem csak a városszéli zöldterületek problémái várnak megoldásra dr. Ipkovich György szerint.

Piac

A belváros több helyszíne is megérett a megújulásra. Mi a mézgakertekből jövet először a piac környékén parkoltunk le. Nem véletlenül.

- Nagy vihart kavart a baloldali és civil összefogás terve a fizető parkolás megszüntetéséről – mondja kalauzunk a Hunyadi úti vásárcsarnok melletti egyik parkolóautomatánál. - Nemcsak a teljes ingyenességről van szó, hanem az egész parkolási rendszer megváltoztatásáról. Dr. Ipkovich György előkap a zsebéből egy tárcsás papírórát, amivel az elképzelés szerint beállítaná az autós a saját parkolása idejét. Egy, legföljebb két órát tölthetne el ily módon ingyenesen a gépjárművel érkező a belváros parkolóiban. Egy bevásárlásra épp elég idő.

- Az a cél, hogy megpezsdüljön a város belső forgalma. Bár a piac az olcsó és friss áruival sokakat vonz, ám ha parkolásra is kell költenie a vásárlónak, már nem éri meg neki ide betérni. Külföldi és belföldi tapasztalatok is alátámasztják az ötletünk helyességét. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak a turisták, hanem a szombathelyiek is nagyobb kedvvel keresnék fel Szombathely centrumát.

Volt SZTK

A piacról a Március 15. tér egy jelenleg kihasználatlan épülete felé vettük az irányt.

- Bebizonyosodott – mutat dr. Ipkovich György a nem éppen bizalomgerjesztő látványt nyújtó egykori SZTK-épületre –, hogy nem volt jó ötlet a járóbeteg-ellátást a megyei kórház falai közé vinni, kiváltva a szakma tiltakozását is. A szakrendeléseket a sürgősségi tömb épületébe helyezték, olyan az most, mint egy hadikórház. Aztán azt is tapasztaljuk, hogy eltűnt a városból az egészségügyi szakembergárda. Szeretnénk újra megteremteni a magas szintű járóbeteg-ellátást; nem biztos, hogy ugyanezen a helyszínen. Szóba jöhet a megyei kórház szomszédságában a régi városi strand terrénuma, vagy akár a MÁV-rendelő környékén létrehozandó buszpályaudvar területe.

Dr. Ipkovich György városi kalandozásaink végén leszögezi: a baloldali és civil összefogás 2014-2020 közötti programja – amelynek csupán elenyésző részét emelte most ki - a minőségi élet városává teszi Szombathelyt. A tervek, elképzelések mellé a megvalósításukhoz szükséges nem kis összeget is megjelölik. A költségek egyik összetevője az a mintegy 13 milliárd forint, amely biztosan rendelkezésre áll uniós forrásból. Ez pedig politikai színezettől függetlenül a városé. Csak jól kell vele sáfárkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!