Hírek

2017.01.08. 06:54

Dr. Németh István lett az év vasi embere! – Vas megye és Kőszeg város bálján adták át a díjat

Kőszeg – Dr. Németh István kapta idén az „Év vasi embere 2016" kitüntető címet. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke adta át a díszoklevelet a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettesnek a megyebálon, éjfél után Kőszegen, a Jurisics-vár lovagtermében.

Tóth Kata

– Személyes meggyőződésem, hogy Vas megyét két dolog teheti igazán sikeressé újra. Az egyik cél az, hogy itthon tudjuk tartani a tehetségeinket. A másik pedig az, hogy az innen elszármazottak, más városokban továbbtanulók is minél nagyobb számban térjenek vissza ide, hogy a megye közösségét tudják erősíteni. Az idei díjazott a saját életével, munkájával ezt a két célt egyszerre erősíti. Azt kívánjuk, hogy az elismerés, a díj tovább erősítse ebben a munkában. Az év vasi embere 2016-ban egy olyan személy, aki itt érettségizett, Szegeden tanult tovább, majd 12 év amerikai tartózkodás után tért haza Szombathelyre, hogy újraépítse Szombathely, Vas megye felsőoktatását. – így jelentette be dr. Balázsy Péter a díj birtokosának nevét.

Dr. Németh István megköszönte az elismerést, és ígéretet tett arra, hogy Szombathelyen a felsőoktatás a legmagasabb színvonalon fog működni.

Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület tizenkilencedik alkalommal hirdette meg „Az év vasi embere" választást.

Hagyomány már, idén is így történt: a megyebálon, éjfélkor jelentették be, hogy ki az a személy, aki a szavazás eredményeként az előző esztendőben a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport, vagy a művészetek terén a legtöbbet tette megyénkért. Ahogy korábban, úgy most is kétlépcsős rendszert alakítottak ki. A választás első fázisában a megyei közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület által felkért kuratórium választott ki nyolc személyt, akiknek az életútját röviden mi is bemutattuk.

A megye lakosai, társadalmi szervezetei, intézményei, testületei további ajánlásokat tehettek az Év vasi emberére ez év január 5-ig. A kuratórium titkos szavazással döntött, a választás eredményét a megyebálon ismertették.

Dr. Németh István a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusként. Ezt követően az Egyesült Államokban a New Yorki Állami Egyetemen szerzett fizikus PhD-minősítést, ahol később tanított is. 12 év külföldi oktatói, kutatói munka után 2006-ban tért vissza szülővárosába, hogy itthon kamatoztassa tudását, segítse a helyi felsőoktatás, a város és a régió fejlődését. Jelenleg a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettes. Oktatói munkája mellett meghatározó alakja volt a gazdasági szereplők által megfogalmazott igényekre alapuló gépészmérnökképzés beindításának. Töretlen hittel és múlhatatlan lelkesedéssel dolgozik a szombathelyi felsőoktatás reformján. Ennek első eredménye, hogy a Savaria Egyetemi Központ 2017. február 1-től az ELTE-be integrálódva folytatja majd működését, hogy megújulva, a régió legszínvonalasabb felsőoktatási képzési központjává váljon. Saját példáján keresztül is buzdítja a fiatalokat arra, hogy külföldi tanulmányaik, kutatómunkáik után minél nagyobb számban térjenek haza, hogy itthon dolgozva a régióban, versenyképes gazdasági környezet és jól képzett munkaerőbázissal rendelkező városok alakuljanak ki, működjenek. Felesége matematikus, két fiú büszke édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!