Hírek

2016.03.29. 11:08

Dr. Németh Norbert a Répcelaki Szabadegyetemen: „Európát a kereszténységre redukálni nagy kár lenne. De a kereszténységet kihagyni belőle katasztrófa lenne”

Répcelak – A Répcelaki Szabadegyetemen tartott előadást dr. Németh Norbert egyetemi lelkész A kereszténység a kultúrák válságában címmel. Az előadás alapgondolata úgy szól, hogy „kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhetne a kereszténység nélkül”.

A Répcelaki Szabadegyetem legutóbbi előadása aktuális és mindannyiunkat kivétel nélkül foglalkoztató témát érintett: dr. Németh Norbert, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ lelkésze A kereszténység a kultúrák válságában címmel osztotta meg gondolatait a közönséggel. Az előadó alapvetése úgy szól, hogy „kereszténység létezhetne Európa nélkül, de Európa nem létezhetne a kereszténység nélkül".

Dr. Németh Norbert kísérletet tett arra is, hogy föltárja a válság okait. Véleménye szerint „nem arról van szó, hogy az európai kultúra problémáit a betelepülők radikálisan eltérő kultúrája okozná. Ha ez az ütközés fönnállna, az valójában csak következménye annak a belső válságnak, amit Európa évszázadok óta érlel".

Az európai kulturális válság oka a lelkész álláspontja szerint – követve ebben XVI. Benedek emeritus pápa gondolatait – „a racionalista kultúra térnyerése". Pontosabban „az ész teljes önállósulása, amely leveti magáról az isteni eredetet, az erkölcsi megfontolásokat. Az emberi értelem függetlenítette magát magától a teremtő értelemtől, az alázat követelményétől, és eljutott a tudomány és a technológia helytelenül felfogott hatalmához, ami azon a félreértésen nyugszik, hogy mindent megtehetünk, amire csak képesek vagyunk". (Tegyük hozzá: ezek a kérdések már például Dosztojevszkijt is erőteljesen foglalkoztatták.)

A kultúra dr. Németh Norbert szerint az emberi civilizáció ellenállóképességének és fennmaradásának szempontjából játszik fontos szerepet; „úgy működik, mint a szervezet immunrendszere".

Az előadó végezetül Christoph Schönborn bíborost idézte: „Európát a kereszténységre redukálni nagy kár lenne. De a kereszténységet kihagyni belőle, az katasztrófa lenne."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!